Compania de asigurari Interamerican estimeaza pentru acest an prime subscrise pentru produsele unit-linked de peste 5 milioane de lei, in crestere cu peste 200% fata de anul trecut.

"Programele care au obtinut randamentul cel mai mare pana in prezent au fost acelea pentru care si nivelul de risc asumat este cel mai mare," declara pentru Wall-Street reprezentantii companiei.

In esenta, produsele analizate de noi sunt “asigurari de viata cu componenta investitionala”. Astfel, un procent din prima platita de persoana asigurata este destinata acoperirii riscului asigurat, restul sumei de bani fiind investiti in unitati de fond (de aici si numele – unit-uri). In prima instanta, avantajul principal este reprezentat de faptul ca riscul investitiei apartine asiguratului.

In cazul asigurarilor unit-linked, clientii depun toata prima de asigurare intr-o singura transa, la inceputul contractului, iar compania de asigurari, prin intermediul consilierilor sai financiari ( aici apare un avantaj), ii sfatuieste cum sa-si plaseze banii in diverse produse financiare pe piata de capital autohtona sau internationala.

In momentul de fata companii precum Interamerican , Allianz-Tiriac, ING Life si Aviva sunt prezente pe piata cu astfel de produse, iar cateva zeci de mii de romani au incheiat deja astfel de contracte.

In anul 2005, produsele unit-linked au reprezentat pentru Interamerican doar 7% din primele subscrise la asigurari de viata, dat fiind ca au fost lansate la sfarsitul anului 2004." Asteptam ca acest procent sa creasca simtitor in 2006.

La Interamerican, prima minima anuala pentru contul de investitii este de 200 euro.

Potrivit reprezentantilor Interamerican, pentru a putea obtine maximul de avantaje dintr-un produs UL, investitia in acesta trebuie sa aiba un termen cat mai lung, si cu siguranta nu mai scurt de 5 ani. Aceasta deoarece activele progamelor de investitii sunt la randul lor plasate in investitii pe termene lungi, pentru a putea maximiza randamentele potentiale, in conditiile mentinerii gradului de risc ales.

Compania administreaza fonduri cu profil ridicat de risc denominate atat in euro (Interextra), cat si in RON (Ronplus). Fondul Interextra a obtinut in anul 2005 un randament de 28%, iar in primele 4 luni ale anului 2006, un randament de 10.2%. Fondul Ronplus (lansat in ianuarie 2006) a obtinut in primele 4 luni ale anului 2006 un randament de 9.1%. Pentru a putea face o comparatie obiectiva intre performantele in euro si RON ar trebui considerati si alti factori cum ar fi evolutia cursului de schimb, inflatia in zona EURO si in Romania.

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »