Banca Nationala vrea sa dea liber la speculatiile pe leu si dobanzi pana pe 10 aprilie, sustin surse autorizate. Potrivit acestora, in sedinta Consiliului de Administratie din 31 martie, conducerea BNR s-ar putea pronunta asupra ridicarii restrictiilor din calea strainilor, care-si vor putea deschide nestingheriti depozite in lei la bancile romanesti. Reamintim ca Banca Centrala s-a angajat in fata Uniunii Europene sa ia urmatoarea masura in calea liberalizarii contului de capital pana la sfarsitul lui iunie.

Pe piata au existat insa asteptari ca masura va fi aplicata chiar mai reprede - de la inceputul lui aprilie - odata cu modificarea regulamentului valutar care expira pe 10 aprilie, asteptari ce par sa redevina plauzibile, in ciuda tacerii de care da dovada BNR. Liberalizarea accesului nerezidentilor la depozite in lei va determina intrari masive de capitaluri in Romania - in mare parte speculative, au avertizat inca de anul trecut analistii economici. Ei sustin ca speculatorii strainii urmaresc castiguri de pe o zi pe alta, acestea provenind pe de-o parte din aprecierea leului, pe de alta parte, din dobanzile la depozitele in lei, mult mai mari decat in alte tari. Insa riscul cel mare este, spun analistii, ca speculatorii sa decida la un moment dat, la unison, sa-si mute banii din Romania in alte tari, mai profitabile.

Asa s-a intamplat in Ungaria in 2001, cand in cateva ore, Banca Nationala a trebuit sa scoata la vanzare 6 miliarde de euro in mai putin de 4 ore, iar cursul forintului s-a depreciat masiv. Pentru a evita aparitia unor situatii asemanatoare in Romania, BNR a stabilit un set de 4-5 masuri care urmeaza sa se aplice in cazul unor riscuri majore asupra balantei de plati. Insa Banca Centrala pastreaza misterul si in privinta acestora, sursele autorizate fiind de parere ca masurile de salvgardare vor fi facute publice in urmatoarele saptamani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri