Politicile publice de reducere a deficitului bugetar si de incurajare a economisirii pot contribui semnificativ la cresterea resurselor bancilor pentru creditare, contrabalansand astfel efectele dezintermedierii financiare, potrivit viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu.

"Dupa asezarea unui sistem bancar in Romania, cu investitii majore din exterior, cu un efort semnificativ al bancilor care si-au creat subsidiare in Romania, sigur ca ne apropiem de momentul in care trebuie sa cautam un echilibru, atunci trebuie sa privim aceasta evolutie ca naturala, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa gasim solutii alternative in administrarea pietei financiare", a declarat Olteanu la o conferinta organizata de Mediafax.

El a aratat ca dezintermedierea financiara a fost privita de multe ori cu o conotatie negativa, insa este un proces natural pe care Banca Nationala si sistemul bancar trebuie sa-l administreze intr-un mod ordonat, intr-un ritm care sa permita in continuare functionarea relatiei dintre zona financiara si economia reala si finantarea acesteia din urma.

Una dintre solutiile alternative este o politica publica de reducere a deficitului bugetar, care ar elibera resurse, reducand concurenta pe care bugetele publice o fac pietei private prin imprumuturile publice, potrivit sursei citate. Totodata, este necesara o politica publica de incurajare a economisirii.

"Economisirea a crescut semnificativ in Romania din 2008 pana in prezent, am ajuns chiar un pic peste regiune, e adevarat dupa doua decenii de o rata a economisirii foarte scazuta. Dorim sa crestem in continuare nivelul de economisire, trebuie privita o politica publica de incurajare a economisirii, care nu e incurajata in prezent pentru ca dobanzile sunt impozitate cu aceeasi cota unica precum celelalte venituri", a spus viceguvernatorul.

Citeste si:
DNA cere 10 ani inchisoare pentru Bogdan Olteanu
DNA cere 10 ani inchisoare...

El a mentionat ca trebuie gasite solutii alternative de finantare pentru banci, de asigurare a fondurilor necesare pe care sa le utilizeze la creditare.

In acest sens, BNR a finalizat marti un proiect de lege care sa permita bancilor sa emita obligatiuni bazate pe garantii ipotecare.

"Asa cum vad eu lucrurile asupra proiectului, care va fi transmis spre consultare partenerilor internationali si Guvernului, care va trebui sa si-l asume, eu vad un proiect prin care sa permitem si sa incurajam emiterea de obligatiuni garantate cu ipoteci si sa asigure astfel un flux de finantare catre banci din care sa se continue creditarea", a mai spus Olteanu.

Citeste si:
Isarescu: Este o exagerare sa zici ca ''leul e in fundul prapastiei"
Mugur Isarescu: E mai rau...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Modificarile BNR au injumatatit clientii IFN-urilor