Bancile europene risca o criza de capital anul viitor din cauza noilor reglementari din sectorul financiar, cu un deficit estimat la 280 de miliarde de euro, potrivit companiei de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC), relateaza CNBC.

Intr-un raport numit "De-leverage take 2", PwC afirma ca rezervele de capital ale bancilor vor fi supuse mai multor presiuni, respectiv nivelul de capital cerut de reglementarile Basel III, prevederile referitoare la gradul de indatorare si evaluarea cuprinzatoare care va fi efectuata anul viitor de Banca Centrala Europeana (BCE).

PwC avertizeaza, potrivit Mediafax, ca aceste probleme vor fi complicate de noi reglementari din partea unor state.

Pentru a acoperi deficitul de capital, bancile vor fi nevoite sa faca emisiuni de titluri in valoare de 180 de miliarde de euro.

Miles Kennedy, partener la PwC, considera ca bancile europene vor traversa o perioada turbulenta in urmatorii ani, iar institutiile financiare din afara zonei euro si a influentei BCE nu vor fi imune.

"Pentru bancile din afara razei de actiune a BCE, dificultatile nu vor fi mai putin intense. Acest punct de vedere este scos in evidenta de un schimb recent de scrisori intre ministrul britanic de Finante si guvernatorul Bancii Angliei", a scris Kennedy.

Autoritatile de reglementare vor da timp bancilor sa respecte noile reglementari, dar pietele vor exercita presiuni, astfel ca institutiile financiare vor continua programele de reducere a datoriilor.

La sfarsitul lunii octombrie, BCE a introdus noi reglementari potrivit carora bancile din zona euro trebuie sa detina capital echivalent cu 8% din activele ponderate in functie de risc, pentru a se proteja de eventuale socuri.

Presedintele BCE Mario Draghi a declarat ca o evaluare cuprinzatoare aplicata uniform tuturor bancilor importante, reprezentand 85% din sistemul bancar din zona euro, este un pas important pentru Europa si pentru viitorul economiei regiunii.

Bancile supuse evaluarii BCE trebuie sa actioneze din timp in privinta capitalului, chiar daca analiza bancii centrale nu se va incheia decat spre sfarsitul anului viitor.

Masurile luate din timp de catre banci vor reduce riscul unei perturbari a pietei sau al instabilitatii si vor evita necesitatea de a recurge la sprijin de stat, considera Kennedy.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri