Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) cumpara servicii de consultanta privind verificarea persoanelor cu averi mari, in cadrul programului de modernizare a institutiei in valoare de 70 milioane euro finantat de Banca Mondiala, scrie Mediafax.

Serviciile presupun: consultanta pentru modernizarea sistemelor ANAF in vederea gestionarii contribuabililor cu averi mari; efectuarea de prezentari si studii de caz pentru a imbunatati competentele ANAF in vederea efectuarii de audituri privind veniturile impozabile personale; recomandari pentru un sistem adecvat de informatii si alte aspecte necesare astfel incat departamentul sa opereze la standarde UE; livrarea de consultanta, studii, recomandari, planuri si rapoarte care sa demonstreze acoperirea exhaustiva a serviciilor de consultanta contractate, potrivit unui anunt de participare.

Oferte sunt asteptate pana la data de 20 ianuarie 2014. Durata contractului este estimata la 6 luni, din care 5 luni in primul an de desfasurare a proiectului de modernizare, respectiv o luna in cel de-al treilea an.

Experienta consultantului in astfel de proiecte este principalul criteriu de selectie, cu o pondere de 70%. Astfel, ofertantii trebuie sa fi derulat in ultimii trei ani cel putin un proiect similar privind gestionarea persoanelor cu averi mari, de preferat in state membre ale Uniunii Europene sau ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica; experienta pe cel putin doua alte proiecte de consultanta internationala; experienta in transferul de know-how.

Ofertantii trebuie de asemenea sa demonstreze ca dispun de personal cu pregatirea necesara pentru derularea contractului. Pretul nu figureaza printre criteriile de selectie, iar valoarea contractului nu este precizata in anuntul de participare.

Multinationalele trebuie sa...
Citeste si: Noi proceduri pentru multinationale: ce trebuie sa depuna la ANAF

Banca Mondiala a aprobat in acest an un proiect de 70 milioane euro pentru modernizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Proiectul are drept scop cresterea eficientei in colectarea impozitelor si a contributiilor sociale, a disciplinei fiscale si reducerea birocratiei.

Guvernul a decis in luna ianuarie a acestui an sa initieze actiuni de verificare a documentelor pentru 30 de persoane cu mari averi, suspectate ca au depasit "riscul minim acceptat" prin neplata impozitelor, dupa ce a pornit initial de la un grup de peste 300 de persoane banuite ca s-au sustras de la plata taxelor la buget. Incepand cu luna mai a anului trecut, odata cu depunerea declaratiilor de venit pentru 2011, a fost lansat programul de verificare a persoanelor fizice cu venituri/averi mari, vizand un grup de peste 300 persoane.

Actiunile de control sunt initiate in baza deciziei din decembrie 2010 a Guvernului. Conform acesteia persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate vor plati un impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori.

Ministrul Comunicatiilor,...
Citeste si: Ce spune ministrul Comunicatiilor despre intruziunea ANAF in .ro


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Salariatii, din nou tentati sa migreze catre PFA si microintreprindere