Banca centrala este pregatita sa reduca anul viitor nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei, precum si pentru pasivele in valuta, dar piata are in acest moment un exces de lichiditate de 2 miliarde de euro, sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Pe piata monetara din Romania, Banca Nationala face ce nu face de regula o banca centrala: lansam lichiditate in piata. Media de lichiditate este de doua miliarde de euro, exces de lichiditate, dar toata economia este un covor peste care a fost o seceta, s-a facut o pojghita, sta lichiditatea deasupra, dar nu vrea sa intre in economie", a spus Isarescu, la seminarul "Romania Investitiilor. Romania Dezvoltarii", organizat la banca centrala, si unde participa premierul Victor Ponta si mai multi ministri din cabinet, precum Dan Sova, Liviu Voinea, Daniel Constantin si Eugen Orlando Teodorovici.

Guvernatorul a pornit de la constatarea ca opinia publica ajunge sa gandeasca, influentata de mass-media, ca singurul lucru care lipseste din economie sunt banii, idee pe care a combatut-o prin cifrele privind lichiditatea din piata, scrie Mediafax.

El a aratat ca banca centrala a introdus RMO la pasivele in valuta in perioada 2006-2008 pentru a descuraja creditul in valuta, intr-o perioada in care "crestea ca nebunul", in special pe partea imprumuturilor negarantate pentru persoanele fizice, unde erau dinamici de 80%.

De la inceputul crizei, BNR a redus rezerva minima obligatorie in euro de la 40% la 20% nivelul RMO pentru euro.

Citeste si:
Ministrul Transporturilor: In iunie, dam in trafic 5,3 km intre...
Lucian Bode despre Autostrada...

"Suntem gata s-o reducem in continuare, anul viitor. Mai avem RMO in lei, de 15%, vrem s-o reducem, dar avem pe piata monetara un exces de lichiditate de opt miliarde de lei. La RMO in lei vrem s-o reducem anul viitor, mai sunt si pe acolo vreo 16 miliarde de lei, adica patru miliarde de euro", a spus Isarescu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Euro ajunge la un nou MAXIM ISTORIC: a trecut de 4,8 lei
Setari Cookie-uri