Succesul actiunilor Transelectrica la Bursa depinde de interesul pe care investitorii il vor manifesta si dupa listare. Apetitul ridicat de subscriere in cadrul ofertei indica faptul ca primele zile de tranzactionare vor fi realizate la un curs mai mare decat pretul din oferta.
Desi oferta publica initiala de vanzare a actiunilor Transelectrica a inceput mult mai tarziu decat se estimase, iar listarea se asteapta cu o intarziere de un an fata de planul conceput de guvernul Nastase pentru dezvoltarea pietei de capital, acesta nu a fost un motiv pentru ca titlurile sa nu aiba cautare. Chiar daca investitorii mai au timp sa cumpere actiuni Transelectrica pana pe 28 iunie, inca de joia trecuta numarul actiunilor subscrise il depasea cu mult pe al celor oferite.

Iulian Panait, presedinte al KTD Invest, a precizat ca, la sfarsitul zilei de joi, investitorii mari au subscris 14,9 milioane de actiuni fata de 4,3 milioane titluri oferite, in timp ce investitorii mici au cumparat 5,4 milioane fata de 2,9 milioane din oferta. Pana la inchiderea ofertei, Panait estimeaza o rata de suprasubscriere de 4 ori pentru investitorii mari si de trei ori pentru cei mici. Neajunsul suprasubscrierii este faptul ca investitorii nu vor primi numarul total platit, ci mai putin proportional cu acesta.

Atuuri

Interesul mare pentru titlurile Transelectrica era usor de estimat. Pe de o parte, este prima companie de utilitati care se va lista la Bursa. Pe de alta, analistii au sustinut, pe baza unor rapoarte, ca pretul la care se ofera titlurile este mai mult decat bun prin prisma rezultatelor financiare ale companiei din ultimii ani si a perspectivelor de crestere. In plus, obligativitatea de a acorda dividende in proportie de 50% din profitul net este un punct de atractie pentru investitorii mici.

De asemenea, faptul ca in primele zile de derulare a ofertei trei Societati de Investitii Financiare (SIF) au subscris aproape 70% din actiunile oferite este un punct de atractie pentru alti investitori mai mici, deoarece SIF-urile realizeaza plasamente in urma unor analize amanuntite privind potentialul si posibilitatea de obtinere a unui castig. In plus, saptamana trecuta, toate cele cinci SIF-uri aveau actiuni Transelectrica.

Asteptari mari

Dar interesul unui investitor care a cumparat actiuni in oferta publica este sa obtina un randament bun la Bursa. Nici din acest punct de vedere analistii nu-si fac probleme. Iulian Panait estimeaza ca, in primele zile de tranzactionare a titlurilor Transelectrica la Bursa, cotatia lor este posibil sa creasca peste pretul din oferta. Explicatia este data de faptul ca investitorii mari, care nu au primit numarul de actiuni pe care le voiau, vor dori sa le achizitioneze din piata, ceea ce duce la cresterea puternica a cererii. Dar, odata cu majorarea cotatiei, este posibil sa apara si vanzatori din randurile speculatorilor care au subscris in oferta si care au mizat tocmai pe un decalaj favorabil intre pretul din oferta si cel de la Bursa, sustine Panait. Ca urmare, dupa cel mult doua saptamani de la listare, cotatia Transelectrica ar trebui sa se stabilizeze.

Aprecieri favorabile in ceea ce priveste potentialul titlurilor companiei au avut si analistii de la Prime Transaction. Intr-un raport de analiza al companiei se apreciaza, ipotetic, ca este posibil ca, in perioada urmatoare, Transelectrica sa urmeze modelul celorlalte companii listate si sa majoreze capitalul social prin incorporarea primelor de emisiune rezultate. In urma ofertei initiale, valoarea acestora se ridica la aproximativ 49,8 milioane RON, ceea ce reflecta posibilitatea acordarii a 68 de actiuni gratuite la fiecare 1.000 detinute.

De asemenea, analistii Vanguard au estimat o valoare teoretica a cursului de 22,3 lei/actiune, in conditiile unui randament mediu anual de 14% solicitat de investitori.

Vecinii ne arata drumul

Un potential ridicat pentru titlurile Transelectrica la Bursa reiese si din comparatia cu emitenti similari de la bursele din regiune. Din raportul Prime Transaction reiese faptul ca, la capitolul profit si activ net, Transelectrica nu se poate compara cu gigantii din Cehia si Italia. Insa, din punctul de vedere al indicatorilor de evaluare, Transelectrica pare mult mai atractiva, cu discountul cel mai mare fata de activul net, si este singura care, la pretul de oferta (16,8 lei/actiune), are valoarea indicatorului PER mai mica de 10. In plus, si din punctul de vedere al indicatorului pret/cifra de afaceri (P/S) Transelectrica sta cel mai bine comparativ cu emitentii similari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri