Ministerul Finantelor Publice a programat pentru luna ianuarie licitatii prin care vrea sa vanda titluri de stat in valoare de 4,03 miliarde lei si 200 milioane euro, de aproape doua ori mai mult decat titlurile care ajung la scadenta in aceasta luna, de 2,78 miliarde lei.

Licitatia pentru vanzarea de obligatiuni denominate in euro este programta pentru data de 23 ianuarie, iar titlurile vor avea maturitate de 5 ani, urmand sa ajunga la scadenta in ianuarie 2019, noteaza Mediafax.

Ministerul a programat, totodata, doua licitatii pentru vanzare de certificate de trezorerie cu maturitate de sase luni (500 milioane lei) si, respectiv, de un an (1 miliard de lei).

Alte zece operatiuni sunt pentru vanzare de obligatiuni in lei, cu scadenta intre 3 si 5 ani, prin care Finantele vor sa imprumute 2,53 miliarde lei. Valoarea indicativa a licitatiilor principale este cuprinsa intre 100 milioane lei si 700 milioane lei, iar fiecare astfel de operatiune va fi urmata de o licitatie secundara, pentru oferte necompetititve.

De la inceputul anului, Trezoreria a imprumutat de pe piata interna 48,53 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe, de 3,07 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari.

Dragos Neascu, Erste: Pilonul...
Citeste si: Mediul de afaceri, catre autoritati: Nu spargeti pusculita copiilor!

Fondurile atrase in lei in acest an sunt cu 16,5% sub valoarea imprumutata in 2012, de 58,17 miliarde lei, iar finantarile in valuta au fost similare, de la circa 4,71 miliarde de euro anul trecut.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Esec total al Finantelor la licitatia de titluri de stat