Potrivit acestuia, in 2005 creditul guvernamental a crescut pana la 21,1% din PIB. La sfarsitul lunii martie 2006 existau in Romania un numar de 39 banci (dintre care sase sucursale de banci straine) cu un total al activelor de 38 miliarde euro. Peste 61% din acestea sunt institutii cu capital strain, in timp ce 32% sunt banci cu capital privat romanesc, iar un procent de sase% este reprezentat de investitii cu capital de stat (CEC).

Bancile cu capital strain detin circa 85% dintre activele nete. Primele cinci banci detin circa 58% din totalul activelor nete (Austria, Grecia, Olanda, Italia si Franta). tarile UE detin 83% din totalul capitalului strain investit in sistemul bancar romanesc, informeaza Rompres.

Conforma statisticilor, in primele trei luni ale acestui an creditele acordate persoanelor fizice si juridice au crescut cu 39% fata de perioada similara a anului trecut. Potrivit BNR, rata inflatie in luna mai a acestui an a fost de 7,26% anual. Banca centrala previzioneaza pentru 2006 o rata a inflatiei de cinci%, iar pentru 2007 de patru%.

In opinia lui Florin Georgescu rectificarea bugetara din luna iunie "este un factor care trebuie luat in considerare ca potential generator de crestere a excedentului de crestere interna".

Acesta considera ca este nevoie de identificarea structurii excedentului de cheltuieli care se aloca la rectificarea bugetara. "Vrem sa vedem care este structura cheltuielilor, pentru a vede cat din acest surplus de deficit poate sa exercite presiuni inflationiste", a spus Florin Georgescu.