Leul a inregistrat anul trecut cea mai redusa depreciere in raport cu euro dintre monedele din UE, dupa ce la la sfarsitul lui decembrie a inregistrat o scadere de 0,5% comparativ cu valoarea sa de la inceputul lui 2013, arata un raport al firmei de brokeraj Noble Securities.

In acelasi interval kuna croata s-a depreciat cu aproape 0,9% fata de euro, zlotul polonez a scazut cu cca 1,9%, forintul a scazut cu cca 2%, lira sterlina-cu cca 2,3%, Coroana suedeza-cu aproximativ 3,2%, iar Coroana ceha-cu aproape 9%.

"Leul a avut o evolutie pozitiva in primele 11 luni ale anului 2013, apreciindu-se usor raportat la euro; luna decembrie nu a fost insa favorabila monedei nationale, aceasta scazand cu aproape 0,9% fata de Euro: neintelegerile de pe scena politica interna au afectat mediul economic si au transmis catre investitori semnale privind o anumita instabilitate; in plus, la reuniunea sa din 17-18 decembrie, Rezerva Federala a SUA a anuntat ca, incepand cu luna ianuarie a anului 2014, va reduce cu cca 11,7% programul de relaxare cantitativa, iar acest anunt a adus volatilitate in piete. Referitor la scaderea semnificativa a coroanei cehe in 2013, trebuie sa reamintim ca evolutia nesatisfacatoare a economiei a determinat Banca Nationala a Cehiei sa intervina pe piata de schimb valutar pentru a deprecia moneda, cu obiectivul de a impulsiona exporturile si a creste inflatia, aflata la un nivel ingrijorator de scazut", a aratat Silviu Pojar, sales manager la Noble Securities- sucursala Romania.

La nivelul intregii Europe, lira turceasca a marcat cea mai mare depreciere fata de Euro in 2013, moneda prabusindu-se cu 25%, atat ca urmare a numeroaselor conflicte de strada care au avut loc in Turcia, cat si din cauza scandalurilor de coruptie izbucnite in decembrie, care au afectat guvernul de la Ankara.

"Contextul ramane delicat: situatia din Turcia pare a fi inca destul de departe de o rezolvare completa si, in plus, ar putea fi de asteptat anumite dezechilibre generate de devalorizarea semnificativa a lirei turcesti si cresterea neincrederii investitorilor, iar faptul ca economia sa depinde de imprumuturi externe nu avantajeaza deloc Turcia in acest moment", a aratat Silviu Pojar.

Pentru moneda unica europeana, 2013 a fost un an pozitiv, Euro apreciindu-se cu aproape 4,4% fata de dolarul american; in decembrie, moneda unica europeana a atins maximul ultimilor 2 ani raportat la USD. "Unii investitori au considerat ca Fed a redus prea putin programul de achizitii de obligatiuni, asa incat moneda americana "a ratat" o apreciere consistenta in decembrie", a precizat Silviu Pojar.

Tot luna trecuta Standard & Poor's a retrogradat cu o treapta ratingul de credit pe termen lung al Uniunii Europene, de la "AAA" la "AA+", agentia de rating acuzand deteriorarea situatiei financiare. "Evenimentul nu a afectat insa increderea investitorilor in Euro, moneda unica europeana apreciindu-se in decembrie fata de Dolarul american, pe fondul altor semnale considerate de piete drept favorabile pentru Euro", a aratat Silviu Pojar.

De altfel, aproape toate monedele din UE s-au apreciat in 2013 in raport cu dolarul american, iar leul s-a aflat in grupul celor care au marcat cresteri semnificative, avand in vedere ca la finele lui decembrie moneda nationala a inregistrat o apreciere de cca 3,7%, comparativ cu cotatia sa de la inceputul anului fata de USD.

"Asteptarile sunt mari in 2014 atat in ceea ce priveste Europa, cat si SUA; moneda unica europeana va avea nevoie de reconfirmari puternice in ceea ce priveste economia regiunii pentru a-si putea mentine aprecierea fata de USD. Anul curent este important pentru Euro si din prisma faptului ca Letonia trece oficial la moneda unica europeana, devenind al 18-lea stat membru al Zonei Euro. In ceea ce priveste Romania, evolutiile economiei locale se anunta a fi pozitive in acest an; 2014 ar putea fi insa volatil pentru moneda nationala, avand in vedere ca alegerile (prezidentiale si europarlamentare) ar putea stimula aparitia unei instabilitati politice, care s-ar reflecta desigur in pietele financiare", a precizat Silviu Pojar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri