"Joi, la Viena, vom discuta cu Bursele din regiune pentru a se strange opinii privind posibilitatile descoperirii unei noi cai de colaborare", a mai adaugat directorul BVB.

In prezent, BVB se concentreaza insa pe cresterea interna, a subliniat acesta, aratand ca pe masura ce Bursa va creste si va atinge o masa critica, strategiile de cooperare vor fi mai clare.

Provocarile in momentul deplasarii spre Uniunea Europeana sunt evidentiate prin cresterea concurentei cu alte Burse si in special cu cele de marime peste medie. In plus, in Europa este o structura complexa si deseori complicata in ceea ce priveste piata de capital. Pentru a se apropia de nivelul din Uniunea Europeana, BVB are nevoie de o capitalizare de 40 miliarde de euro, de aproape trei ori mai mare decat nivelul actual.
In perioada urmatoare, pentru a se putea ajunge la un numar de 300.000 de conturi, BVB intentioneaza sa introduca instrumente derivate si sa extinda gama operatiunilor de tranzactionare.

Citeste si:

"Accesul publicului la informatie trebuie imbunatatit semnificativ, atat cantitativ, cat si calitativ, iar companiile trebuie sa inteleaga acest lucru", a subliniat Farmache. Interesul investitorilor pentru Bursa de Valori ar putea creste ca urmare a listarii de noi companii. "Exista un potential de 15 companii importante care trebuie sa fie listate la Bursa. Listarea marilor companii ar putea reprezenta un exemplu pentru firmele mai mici. Fondul Proprietatea este una dintre cele mai importante institutii financiare din regiune si din Europa, care ar putea propulsa Bursa", a spus Farmache.

In ceea ce priveste fuziunea dintre BVB si Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu, aprobata de actionarii celor doua entitati, fuziunea efectiva va fi discutata in Adunarile Generale ale Actionarilor, dupa ce Consiliile de Administratie vor intocmi proiectele de fuziune. Fuziunea prin absorbtie a BVB cu Bursa Electronica Rasdaq a fost finalizata la sfarsitul anului trecut. Astfel, viitoarea societate Bursa de Valori Bucuresti va fi formata din piata reglementata si un sistem alternativ de tranzactionare, destinat societatilor care nu indeplinesc criteriile de listare pe piata principala.