Cele 8 fonduride pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la sfarsitul anului 2013 la un numar total de 6 milioane de participanti, in beneficiul carora administrau active nete in valoare totala de 13,94 mld. lei (3,1 mld. euro), potrivit datelor centralizate de APAPR.

In 2013, randamentul mediu obtinut de toate aceste fonduri de pensii private obligatorii a fost de 11,75%, cea mai buna valoare din ultimii trei ani. In cursul anului trecut, activele administrate de fondurile de pensii de Pilon II au crescut cu aproape 45%, evolutie peste asteptarile industriei, determinata in principal de rezultatele investitionale foarte bune.

Daca in ianuarie 2013, APAPR estima active nete de peste 13 mld. de lei la finele anului (link), statistica arata acum active nete de peste 13,9 mld. de lei in conturile participantilor la sistem. De la lansare si pana in prezent, fondurile de pensii obligatorii au primit in administrare in numele participantilor contributii brute totale in valoare de 11,3 mld. de lei si au adaugat, prin activitatea investitionala, castiguri nete in valoare de circa 2,6 mld. de lei in beneficiul milioanelor de romani care contribuie la Pilonul II.

Din punct de vedere al performantelor investitionale, fondurile de pensii private obligatorii au realizat, de la lansarea lor in luna mai 2008 si pana in prezent, un randament mediu anualizat de 11,5%, exceptional pentru profilul de risc redus specific acestor fonduri, in Romania si in lume.

"Pilonul II de pensii private a avut o evolutie peste asteptari in cursul anului 2013, care consolideaza rezultatele deja pozitive inregistrate anterior. Principalii beneficiari ai acestor realizari sunt cei 6 milioane de romani care si-au pus increderea in acest sistem de economisire pentru un viitor mai prosper", a comentat Marius Popescu (foto), presedintele APAPR.

Citeste si:
Fondurile de pensii au batut bancile in 2019. Topul castigurilor
Cei 7 milioane de romani cu...

In cursul anului 2013, fondurile de pensii private si-au majorat semnificativ rolul in economia reala, crescand alocarile investitionale in actiuni (inclusiv prin participarea substantiala la toate ofertele publice initiate de Guvern) si contribuind la dezvoltarea pietei de capital. In prezent, fondurile de Pilon II au detineri de peste 2 miliarde RON in actiuni ale companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti, fiind printre cei mai importanti investitori institutionali prezenti pe piata. Per total, fondurile de pensii private de Pilon II investesc in Romania circa 95% din toate activele lor.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au inceput sa functioneze efectiv in luna mai 2008. In prezent, cota de contributie virata catre Pilonul II este de 4% din veniturile brute ale participantilor, dar ea va creste la 4,5% incepand cu luna martie 2014 si treptat pana la 6%, potrivit legislatiei in vigoare.

Activele nete ale fondurilor de pensii reprezinta bani asupra carora participantii au drept deplin de proprietate; Sistemul de pensii private din Romania este reglementat foarte strict si contine, prin cadrul legal si institutiile sale, numeroase mencanisme de siguranta pentru protejarea activelor participantilor.

Banii participantilor si evidenta lor este tinuta, suplimentar, de bancile depozitare, institutii supravegheate atat de Autoritatea de Supraveghere Financiara, cat si de catre Banca Nationala a Romaniei. In plus, legislatia reglementeaza foarte strict investitiile fondurilor de pensii private, care sunt directionate in principal in instrumente cu un risc foarte scazut. Pilonul II functioneaza, de la lansare si pana in prezent, fara sincope si cu performante investitionale notabile in beneficiul contributorilor sai, fapt care il plaseaza intre cele mai de succes reforme structurale din Romania.

Citeste si:
Contributia la Pilonul II va creste la 5% din 2021, anunta Florin Citu
Contributia la Pilonul II va...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Ar putea schimba pensiile private regulile jocului in piata imobiliara?
Setari Cookie-uri