"Slaba penetrare a asigurarilor de viata se traduce intr-un important deficit de protectie al populatiei in fata unor evenimente catastrofale, precum decesul sau invaliditatea, cele mai recente calcule pe care le-am realizat la ING (in 2012) indicand un deficit de protectie de 360 mld. lei.", apreciaza Marius Popescu, CEO, ING Asigurari de Viata.

"Imbunatatirea tabloului macroeconomic si mentinerea economiei romanesti intr-o zona de stabilitate va avea un impact pozitiv asupra intregului mediu de business si, implicit, asupra industriei de asigurari de viata. Relaxarea monetara si o scadere a dobanzilor in piata, in conditiile unei rate reduse a inflatiei si realizarea unor cresteri salariale mai accentuate sunt factori care pot influenta pozitiv capacitatea de consum si de economisire a populatiei.

Totusi, un astfel de efect nu poate aparea imediat, fiind necesara o perioada mai indelungata de continuare a evolutiilor pozitive la nivel macroeconomic pentru a vedea efecte pozitive si la nivelul industriei noastre. De aceea, cred ca ar fi prea optimist sa anticipam, chiar si pe acest fundal macro pozitiv, o revenire accelerata a vanzarilor de asigurari de viata pe termen foarte scurt, dar este un motiv pentru care privesc anul 2014 cu optimism. In conditiile actualelor previziuni ale analistilor, ma astept ca anul viitor si piata de asigurari de viata sa inregistreze o crestere, chiar daca ea va fi inca marginala si sub potentialul sau real (sub 5%).", este de parere Marius Popescu (foto).

De aceea, in opinia sa, scordarea unei deductibilitati fiscale pentru pentru primele subscrise la asigurarile de viata ar reprezenta o masura care ar permite, credem noi, unui numar mult mai mare de romani sa beneficieze de protectia oferita de o asigurare de viata si ar conduce in acelasi timp la o dezvoltare mai rapida a industriei, cu efecte benefice pentru intreaga economie.

Calculele realizate la nivelul UNSAR arata ca o deductibilitate fiscala in limita de 400 de euro pentru angajat si angajator ar conduce la o dublare a penetrarii asigurarilor de viata intr-un interval de cinci ani, comparativ cu o crestere prognozata de numai 16% in absenta acestui stimulent fiscal.

Popescu: Nu cred in extreme si rate uriase de crestere

"Alti factori care pot impulsiona dezvoltarea pietei sunt implementarea reformei in sistemul de sanatate si accelerarea creditarii, in masura in care acestea se vor produce si demersurile industriei pentru cresterea permanenta a transparentei si sporirea beneficiilor oferite. Daca luam in calcul populatia din Romania, rata mica de penetrare a asigurarilor de viata, printre ultimele locuri in Europa de Est, si deficitul de protectie urias, este evident ca piata de asigurari de viata din Romania are un potential foarte mare iar rate de crestere de 3-5% sunt mult sub potentialul real. Pe de alta parte, nu cred insa nici in extreme si in oportunitatea unor rate uriase de crestere.", spune managerul ING.

In acelasi timp, Marius Popescu apreciaza ca piata de asigurari de viata nu are nevoie sa fie salvata, pentru ca avem, in Romania, o piata care functioneaza bine si care are toate elemenele necesare din punct de vedere structural: o legislatie aliniata la reglementarile Uniunii Europene, un cadru solid, o oferta de produse si servicii complexa, cu jucatori puternici. Pornind de aici, cred insa ca este nevoie de sustinere pentru a se realiza o dezvoltarea mai rapida a acestei piete, ponderea extrem de mica a asigurarilor de viata in PIB si deficitul urias de protectie al romanilor fiind cifre care exprima de la sine cat mai este de lucru, dar si potentialul important.

"In ceea ce priveste adevarurile pe care le-a scos la iveala (sau mai degraba le-a accentuat) perioada dificila pe care am parcurs-o, cred ca acestea se refera in primul rand la fragilitatea mecanismelor statului in asistarea propriilor cetateni - si ma refer aici, generic, la sistemul public de pensii, la sistemul de sanatate, la sistemul de educatie, la protectia sociala in sens larg. Este tot mai evident faptul ca, sub impactul schimbarilor demografice si al dificultatilor de finantare, sustenabilitatea sistemelor publice este o problema tot mai acuta. In acest context, cred ca dezvoltarea componentei private si stimularea comportamentului privat de protectie si economisire pe termen lung trebuie sa fie raspunsul pe termen lung", afirma seful ING Asigurari de Viata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri