Moneda nationala ar trebui sa se deprecieze dupa reducerea dobanzii si a rezervelor minime obligatorii la lei, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precizand, totodata, ca se teme ca un astfel de scenariu s-ar putea sa nu aiba loc, desi deprecierea din ultima perioada a fost de numai 1%.

"In mod normal ar trebui sa se duca (rezervele minime obligatorii in lei eliberate -n.r.) spre deprecierea monedei, dar eu ma tem ca nu o sa se intample. Si utilizarea excesiva a cuvantului depreciere, trebuie interpretata putin. De la 4,45 lei/euro, nivelul cu care se obisnuise publicul, ca dorit, preferat la televizor, la 4,5 este in jur de 1%. Pai si pana in timpul etalonului aurului o astfel de miscare era normala (...) Nu mai avem acest sistem si este normal ca volatilitatiile sa fie mult mai mari", a spus Isarescu la conferinta de prezentare a primelor decizii de politica monetara din 2014, conform Mediafax.

El a continuat mesajul din toamna anului trecut, cand a anuntat ca BNR va avea o politica mai laxa in privinta cursului de schimb, in sensul ca interventiile pe canalul direct sau prin piata monetara se vor face intr-un interval de variatie mult mai larg decat in trecut.
"Oricum, fara sa semnifice niciun nivel de interventie sau de alta natura, intre 4,40-4,5 sunt 2%, cu mult sub 5% zona de echilibru, pe care o reconfirm acum. Intr-un cuvant, sa lasam cursul sa-si faca datoria, pentru ca el are un rol economic", a completat Isarescu la conferinta de miercuri.

Potrivit guvernatorului BNR, prin reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii vor fi eliberate catre banci circa 500 de milioane de euro si 4 miliarde de lei. Consiliul de Administratie al BNR a decis miercuri sa reduca rata dobanzii de politica monetara de la 4% la 3,75% pe an, un nou minim istoric, precum si ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% si ratele rezervelor minime obligatorii la valuta de la 20% la 18%.

Bancile din Romania ofera dobanzi mari la depozite in comparatie cu cele din piata mondiala

"Avem o anumita grija si semnalele noastre au fost ca bancile sa nu se repeada sa reduca rapid ratele de dobanda la economisirile in lei. Nu pot sa spun ca ne-au ascultat. A fost un mesaj mai degraba. Le-am spus sa-si pastreze surse cat mai stabile, in conditiile in care am anuntat ca stimulam creditarea in moneda nationala", a explicat Isarescu.

El a completat insa ca bancile s-au grabit sa reduca dobanzile in special la depozitele mai scurte, iar la termene mai lungi au mentinut dobanzi atractive. "Cand spun atractive ma refer prin comparatie cu ce se intampla in lume (...) Aceasta este lumea in care traim, lume de represiune financiara masiva", a explicat seful bancii centrale.

Isarescu a mai aratat ca bancile fac "categoric" eforturi si spera ca iesirile sale publice nu sunt interpretate drept nemultumire. "Daca ne uitam la nivelul din prezent la ratele dobanzilor la creditele acordate comparativ cu luna mai sunt cateva procente bune. O fi fost si nemultumiri (...) Adunand toate tendintele, cred ca bancile vor gasi calea cea dreapta, sa se apropie mai mult de clienti, sa si cultive, sa extinda gama de instrumente de creditare si sa-si plateasca datoriile", a mai spus guvernatorul BNR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri