Gradul de penetrare a asigurarilor de locuinte, comparativ cu numarul de unitati locative, va creste in 2014 comparativ cu cel din 2013, iar evolutia va avea la baza schimbarile legislative, cresterea indicatorilor macroeconomici, precum si produsele vandute de asiguratori, spune Calin Matei, director general adjunct, Groupama Asigurari.

Gradul de penetrare a asigurarilor in Produsul Intern Brut (PIB), determinat ca raport intre primele brute subscrise pentru asigurari generale si de viata si PIB, s-a situat la 1,40%, arata statistica ASF, inregistrand o crestere cu 0,05 puncte procentuale fata de nivelul aferent anului 2011. Gradul de penetrare a asigurarilor generale in PIB s-a situat la 1,10%, in crestere cu 0,05 p.p. comparativ cu anul anterior, iar cel al asigurarilor de viata - la 0,30%, nivel similar celui inregistrat in 2011.

Ca urmare a modificarilor legislative recente, specialistii din piata de asigurari anticipeaza o evolutie treptata a segmentului politelor de locuinte, in special a evolutiei PAD. Insa, cresterea gradului de acoperire in asigurare a caselor din Romania nu se poate realiza prin amenzi, care reprezinta o masura nepopulara si deloc aplicabila de autoritati in contextul alegerilor.

"Ne aflam intr-o perioada de consolidare a pietei de asigurari, care va mai dura 2-3 ani si va aduce cel mai probabil cresteri modeste. Un element care ar putea influenta semnificativ evolutia pietei de asigurari este introducerea reformei in sistemul de sanatate.", afirma Calin Matei (foto).

Colectarea, cu impozitul pe locuinta. Exemplul Turcia

Pana atunci, informarea populatiei cu privire la necesitatea si avantajele aduse de protectia casei printr-o asigurare ar reprezenta principalul motor de dezvoltare. "O posibila solutie la situatia actuala este aplicarea legislatiei existente si colectarea primelor de asigurare pentru politele PAD prin adminstratiile fiscale odata cu impozitul pe locuinta. Consideram ca ultima modificare adusa legii privind vanzarea asigurarilor obligatorii de locuinte va ajuta mai degraba la cresterea gradului de penetrare a acestei piete.", adauga Calin Matei.

La ora actuala statisticile arata ca opt milioane si ceva de locuinte sunt in proprietate privata si teoretic toti acesti proprietari de locuinte ar trebui sa plateasca prima de asigurare PAD, de 10 sau 20 de euro, in functie de tipul de locuinta. Prezentarea dovezii de plata a asigurarii obligatorii pentru locuinte, legata de incasarea unuia dintre impozite, nu este ceva nou in regiune. Avem exemplul Turciei, unde asigurarea locuintei este obligatorie si prin discutii cu administratiile locale, cu factori de decizie, s-a ajuns la concluzia, sustinuta si de Banca Mondiala, de a se lega incasarea impozitului pe locuina, care se datoreaza statului, de prezentarea dovezii de plata a asigurarii.

Cu toate acestea procesul de colectare este administrat de catre firmele de asigurari si nu administratiile fiscale locale. Masura prezinta astfel doar o valoare de conditionare, in sensul impulsionarii procesului de colectare. Asigurarea obligatorie impotriva riscului seismic a fost lansata in urma cu mai bine de 13 ani prin Legea nr. 547 din 27 septembrie 2000 dupa cutremurele devastatoare din in regiunea Marmara de pe 17 august si 12 noiembrie 1999. Evenimentele au produs daune asigurate de 800 mil. euro, dar pe fondul unui grad foarte mare de subasigurare, pierderile economice totale au insumat peste 10 mld. dolari, scrie 1asig.ro.

Efectele eventualelor modificari au intarzieri de 9 - 12 luni

"Evolutia Pietei asigurarilor este in stransa legatura cu cea a indicatorilor macroeconomici. In acelasi timp, efectele eventualelor modificari au in general intarzieri de 9 - 12 luni. In consecinta credem ca evolutiile pozitive la nivel macro vor fi resimtite in domeniul asigurarilor spre sfarsitul anului 2014 si nu mai devreme.", este de parere directorul general adjunct al Groupama.

In Romania, la 31 octombrie 2013, erau in vigoare 534.175 de asigurari obligatorii a locuintelor, in crestere cu circa 25% fata de 30 septembrie anul curent si aproape dublu fata de 31 octombrie 2012, cand mai ramasesera active doar 277.893. In medie, in luna precedenta au fost incheiate 4.675 de polite PAD pe zi, ritmul vanzarii fiind in crestere fata de septembrie 2013 (3.703).

Noile schimbari legislative influenteaza insa pozitiv sistemul asigurarilor obligatorii de locuinte. Conform acestora, toti proprietarii de locuinte au obligatia de a incheia PAD - polita emisa de PAID, ce ofera acoperire impotriva riscurilor catastrofice in limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, in functie de structura de constructie. Mai mult decat atat, asigurarile obligatorii de locuinta pot fi incheiate si de la companiile care nu fac parte din PAID, in baza unor protocoale de colaborare incheiate cu Pool-ul, mai scrie publicatia citata mai sus.

Totodata, dupa o perioada de crestere sustinuta in perioada 2009 -2011, in urma amenintarii populatiei cu amenzi, asigurarile facultative de locuinte au scazut puternic in 2012 cu 25% la ceva peste 3 milioane de contracte. Astfel, evolutia ratei daunei pentru asigurarile facultative de locuinte in perioada 2010-2012 a indicat o crestere de la 8,32% in 2011 la 15,48% in 2012.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri