Transferurile cu instrumente derivate din cea de-a treia sesiune de tranzactionare din ultima saptamana a lunii iunie au ilustrat o lichiditate foarte buna, totalul zilei ajungand la peste 17.800 contracte futures si options, informeaza un comunicat emis miercuri de Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS).

La cresterea apetitului de tranzactionare al investitorilor a contribuit si revenirea pe traseu ascendent a preturilor in cazul majoritatii instrumentelor derivate si in special a SIF-urilor. Acestea si-au mentinut, la nivel crescut, cota de interes generand circa 73 la suta din totalul zilei.

Volumul in RON a atins si el un nivel bun, apropiindu-se de 27 milioane, in timp ce numarul pozitiilor deschise a scazut pana la un total de aproximativ 99.700, semn ca unii dintre participantii din piata au identificat momente oportune pentru marcarea de profituri inainte de data scadentei.

Cel mai transferat simbol a fost DESIF 5, "jucatorii" incheind aproape 5.500 contracte cu actiunile precizate ca activ suport. Derivatele pe titlurile SIF 5 Transilvania isi mentin astfel suprematia pe care au impus-o in ultima perioada pe piata la termen. Din distribuirea contractelor DESIF 5 pe scadente se observa ca prim-planul este detinut de cea din septembrie cu 91 la suta din preferinte. Ultimele tranzactii cu derivatele in discutie au fost realizate la preturi de 1,87 lei/actiune pentru scadenta curenta si 1,965 lei/actiune pentru scadenta septembrie, cu aprecieri de 2,45 si 4,52 la suta.

Cele peste 4.600 contracte incheiate pe derivatele DESIF 2 Moldova le-au adus acestora locul secund in topul zilei. Aprecierile de 1,31 si 6,0 la suta au fixat preturile de inchidere ale DESIF 2 la 1,56 si 1,66 lei/actiune pentru iunie respectiv septembrie. si in cazul lor, cea de-a treia scadenta din an este preferata de investitori.

Tot o reprezentanta a SIF-urilor a revendicat si locul trei al clasamentului. Este vorba despre DESIF 3 Transilvania pentru care au fost incheiate mai mult de 2.800 contracte futures, cu scadenta din toamna in prim plan. La finalul zilei, DESIF 3 iunie valorau 1,69 lei/actiune iar DESIF 3 septembrie 1,78 lei/actiune, cotatii stabilite in urma aprecierilor de 0,05 si 0,11 lei/actiune.

In sectorul optiunilor, investitiile s-au orientat atat spre CALL-uri cat si spre PUT-uri, si in aceasta piata SIF-urile detinand prim-planul. in zona call-rilor s-au remarcat contractele pentru DESIF 5 septembrie incheiate la un pret de exercitare de 2,1 lei/actiune.

S-au mai facut remarcate DESNP cu 1.604 contracte si preturi de inchidere de 0,48 si 0,5101 lei, dar si DETLV cu 1.836 contracte si cotatii finale de 0,885 si 0,95 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri