Cursul de referinta leu/euro afisat luni de Banca Nationala a Romaniei a coborat cu 0,81 bani, la 4,5366 lei/euro, dupa ce in ultimele doua sedinte moneda nationala s-a depreciat cu 1%, rata de schimb atingand vineri cel mai ridicat nivel din ultimele sapte luni.

Banca centrala a publicat vineri un curs de 4,5447 lei/euro, cel mai ridicat nivel din ultimele 7 luni si foarte aproape de maximul din 2013. Leul s-a intarit luni si in raport cu dolarul american, paritatea coborand cu 2,31 bani, la 3,3201 unitati. In sedinta anterioara, rata de schimb a fost de 3,3432 lei/dolar, si a atins cel mai ridicat nivel din ultimele aproape patru luni., informeaza Mediafax.

Totodata, a scazut rata de schimb leu/franc elvetian, la 3,6768 unitati. In sedinta precedenta, cursul de schimb leu/franc elvetian a urcat la 3,6822 lei/franc, atingand maximul ultimelor aproape sapte luni. La deschiderea sedintei interbancare, pe piata interbancara euro a fost cotat la 4,5390 - 4,5410 lei, cu putin sub nivelurile de la inchiderea de vineri, de 4,5400 - 4,5410 lei/euro.

Ulterior, cotatiile au inceput sa scada treptat spre 4,53 lei/euro. Cel mai ridicat nivel tranzactionat in prima parte a zilei a fost de 4,5400 lei/euro. La ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, pe piata interbancara euro era cotat in jur de 4,5370 lei.

Leul s-a depreciat cu 1% in sedintele de joi si vineri, dupa ce guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a declarat miercuri ca moneda nationala ar trebui sa scada dupa reducerea dobanzii de politica monetara si a rezervelor minime obligatorii la lei. Isarescu a precizat, totodata, ca se teme ca un astfel de scenariu s-ar putea sa nu aiba loc, desi deprecierea din ultima perioada a fost de numai 1%. Guvernatorul BNR a calificat, totodata, variatii de 5% ale leului drept "normale".

Cursul a atins un maxim de 4,5480 lei/euro in prima parte a sesiunii precedente, insa apoi unele ordine de vanzare de euro au dus cotatiile spre 4,54 lei/euro. Dealerii nu au exclus posibilitatea ca BNR sa fi intervenit sedintele anterioare pentru a tempera deprecierea leului.

"In vreme ce tiparul de tranzactionare sugereaza posibile interventii oficiale joi, activitatea din piata de vineri intareste aceste presupuneri, cu marja cotatiilor din piata ingustandu-se si volumele concentrandu-se in apropierea nivelurilor depreciate ale intervalului de oscilatie. Desi astfel de actiuni nu sunt in linia comentariilor recente ale BNR, care sugerau o atitudine mai toleranta fata de deprecierea leului, aceastea corespund cu reactii similare ale BNR din trecut. In vreme ce credem ca banca centrala este mai atenta sa nu deterioreze climatul favorabil din rate, atins in urma unui proces indelungat, banca pare sa aiba, totodata, si mai mult spatiu pentru interventii care sa nu afecteze ratele, date fiind conditiile actuale favorabile ale lichiditatii", afirma analistii ING Bank intr-o nota transmisa luni dimineata.

Totodata, ei considera ca aceste actiuni ale bancii centrale ar trebui sa reduca "presiunea de depreciere" a leului, mai ales in contextul regional favorabil. Dobanzile afisate luni de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi sunt de 0,58% - 1,08% pe an, fata de nivelurile de vineri de 0,57% - 1,07% pe an. Acestea sunt mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, aflata in prezent la 3,75% pe an, minim istoric. Pe de alta parte, dobanzile practicate de bancile comerciale continua sa incadreze dobanda la facilitatea de depozit practicata de BNR, de 0,75% pe an.

Dobanzile practicate pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana sunt de 0,68% - 1,18% pe an, usor mai jos decat in sedinta anterioara, cand au fost la 0,7% - 1,2% pe an. Totodata, dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a stagnat la 2,03% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri