Emisiunea de obligatiuni in dolari lansata in premiera de Romania pe scadenta de 30 de ani este un pas catre sustenabilitate, in contextul in care asigura accesul pe piete (interna si internationala) din perspectiva volumului si a randamentelor, a spus viceguvernatorul BNR Cristian Popa, la conferinta Euromoney de la Viena.

Insa cel mai important aspect al acestei emisiuni, in opinia oficialului BNR, este faptul ca se creioneaza un jalon care va stabili curba randamentelor necesara companiilor care vor sa se imprumute pe pietele externe.

"Lungirea curbei de randament stabileste un benchmark pe care companiile romanesti ce vor dori sa se imprumute in dolari vor putea sa il foloseasca. Nu a fost doar un exercitiu abstract ce a vizat datoria publica", a precizat Cristian Popa, intr-o discutie cu un grup restrans de jurnalisti.

O companie ce vrea sa atraga inantare de pe pietele externe va obtine in general un imprumut la o dobanda calculata pe baza acestei referinte la care statul roman se imprumuta in pietele externe la care se adauga o prima de risc.

In ceea ce priveste datoria publica, viceguvernatorul BNR a subliniat ca aceasta ar trebui sa ramana sub 40%.

Ministerul Finantelor a iesit astazi pe pietele internationale pentru a se imprumuta in dolari prin doua emisiuni de obligatiuni, cu maturitate de 10 si 30 de ani.

Obligatiunile cu scadenta la 30 de ani sunt scoase pe piata americana la aproximativ 270 puncte de baza (2,7 puncte procentuale) peste costul de referinta al titlurilor de Trezorerie SUA, la un randament indicativ de circa 6,5%. Emisiunea pe 30 de ani reprezinta o premiera din punct de vedere al maturitatii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri