Lichiditatea a trecut joi, la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu, pragul de 20.000 contracte futures si options, cota marcata fiind de 20.281 perfectari, informeaza Rompres
Astfel, a fost mentinut si chiar imbunatatit nivelul foarte bun al transferurilor, volumul echivalent in lei ajungand si el la o valoare apreciabila prin cele aproape 33,6 milioane. Evolutia preturilor a continuat sa stea in majoritate sub semnul aprecierilor, dar nu au lipsit nici scaderile, identificate in cazul DESIF 2 sau DESIF 5 cu scadenta septembrie.

Numarul pozitiilor deschise se cifra la inchidere la aproape 104.000 , in crestere cu circa 4.200 pozitii fata de sesiunea anterioara, scadenta septembrie aratandu-se deosebit de atractiva pentru participantii in piata. Investitiile "jucatorilor" au continuat sa se axeze in mod covarsitor pe societatile de investitii financiare, care au "strans" aproximativ 74% din rulajul zilei, dar s-a remarcat si lichiditatea foarte buna pe derivatele DETLV, reprezentante ale sectorului bancar.

In piata valutelor, moneda unica a continuat sa scada in raport cu moneda nationala, la finalul sesiunii un euro valorand, in urma diminuarilor de 0,0099 si 0,0201 unitati, 3,5801 lei pentru scadenta curenta si 3,5602 lei pentru cea din septembrie.

Derivatele pe activele SIF 5 Oltenia au ramas si de aceasta data preferatele investitorilor, cele peste 7.000 contracte asigurandu-le prima pozitie in ierarhia zilnica a lichiditatii. La final, o actiune DESIF 5, cu scadenta in iunie, valora 1,87 lei/titlu, fiind cracterizata de stabilitate, in timp ce DESIF 5 septembrie era cotata la 1,943 lei/titlu, in urma unei deprecieri de 0,022 lei. Pe locul doi s-au clasat DESIF 2 Moldova, cu un rulaj de 5.776 contracte, majoritatea pentru scadenta septembrie. La finalul zilei, o actiune DESIF 2 valora 1,55 lei pentru scadenta iunie si 1,6318 lei pentru scadenta septembrie, preturi conturate in urma unor scaderi de 0,01 si, respectiv, 0,0282 lei/titlu.

Locul trei a revenit de aceasta data derivatelor pe actiunile "Bancii Transilvania", care au fost preferate pentru aproape 3.000 contracte futures. DETLV reusesc astfel sa "sparga triada" impusa de SIF-uri in ultima perioada, readucand sectorul bancar pe podiumul lichiditatii. DETLV iunie au fost cotate la 0,92 lei/actiune pentru scadenta care se apropie de final si la 0,977 lei/actiune pentru scadenta septembrie care a atras de altfel majoritatea contractelor pe acest activ suport. Conform preturilor precizate, DETLV au crescut cu 0,035 lei/actiune pentru luna in curs si 0,027 lei/actiune pentru septembrie.

Cu 2.225 contracte incheiate, DESIF 3 Transilvania s-au mentinut totusi in preajma primelor trei, ele fiiind cotate la 1,7106 respectiv 1,78 lei/actiune. Daca pentru iunie, DESIF 3 au crescut cu 0,0206 lei, pentru septembrie ele au stagnat la valoarea anterioara.

In sectorul petrolier s-au remarcat DESNP, active pentru care au fost perfectate peste 1.100 contracte. Actiunile "Petrom" au beneficiat de cresteri cifrate la 0,015 si 0,0198 unitati si au inchis la 0,495 respectiv 0,5299 lei/titlu. Pentru piata optiunilor interesul participantilor a capatat forma contractelor call pentru DESIF 5 septembrie, incheiate la un pret de exercitare de 2,1 lei / actiune si o prima de 50 lei / contract.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri