Actionarii Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) si-au propus sa creasca pana la 80 milioane euro volumul depunerilor in sistemul colectiv de economisire-creditare pe care banca il practica, au anuntat oficiali ai RBSK
"Am planificat sa ajungem la o valoare a depunerilor in banca din Romania intre 70 pana la 80 de milioane euro, pana la sfarsitul anului 2006, fata de 28 de milioane euro, cat inregistram la sfarsitul anului 2005", a declarat, citat de Rompres, directorul executiv al Raiffeisen Bansparkasse GmbH, Johann Ertl. Acesta considera ca in ceea ce priveste economisirea-creditarea in sistem colectiv cel mai important element ramane inflatia. "Cu cat inflatia este mai mare, cu atat interesul pentru economisirea in sistem colectiv scade", a spus Ertl.

Directorul executiv al RBSK considera ca pentru Romania sistemul de economisire - creditare pentru domeniul locativ poate raspunde nevoii populatiei de renovare, modernizare sau de imbunatatire a confortului locativ, deoarece rata celor care isi pot cumpara o locuinta noua cu plata cash este foarte scazuta. "Comparativ cu Austria, unde 3% din totalul populatiei (aproximativ noua milioane locuitori) isi poate cumpara o casa cu banii jos, in Romania doar unu% din totalul populatiei (aproximativ 22 milioane locuitori) isi poate permite sa cumpere o locuinta noua cu bani cash", a explicat directorul executiv al Raiffeisen Bausparkasse GmbH.

Contractele de economisire-creditare in sistem colectiv se bazeaza pe o depunere initiala la care clientul primeste o contributie de 15% de la stat, iar ulterior poate contracta un credit in functie de valoarea locuintei si suma economisita.

Dobanda practicata de Raiffeisen Banca pentru Locuinte este de 6% pe an la credit si de 3% pe an la depozitele de economisire. In Austria dobanda la economisire in sistem locativ este de 2,5% pe an si de 3,5% pe an la creditele acordate de RBSK.

Raiffeisen Bansparkasse a finantat in 2005 un volum de credite de peste 1,020 miliarde euro, in crestere cu 28,2% fata de 2004. Cota de piata in regiunea Europei Centrale si de Est a crescut de la 33,1%, la 37,3%. RBSK a finantat 10.406 locuinte, cu 5% mai mult decat in 2004.

Depozitele constituite in sistemul de economisire erau la sfarsitul lui 2005 in valoare de 5,960 miliarde euro, in crestere cu 2% fata de 2004. Contractele de economisire-creditare incheiate de banca depaseau 1,718 milioane, adica o cota de piata de 32,8%.

Veniturile nete ale bancii in 2005, au totalizat 19.933.812 euro, fata de 31,385 milioane euro in 2004, iar dupa platile fata de actionari si alte taxe au ajuns la 9,240 milioane euro si un profit net consolidat de 5,901 milioane euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri