Sistemul bancar a inchis 2013 cu un profit cumulat de 497 milioane de lei, o treime din castigul dupa noua luni, in conditiile in care 23 de banci au raportat profit pentru 2013, iar 17 banci au avut pierderi, scadere determinata de analiza restructurarilor si vanzarea de creditelor neperformante.

Dupa primele noua luni, sectorul bancar afisa un castig cumulat de aproape 1,5 miliarde lei, comparativ cu o pierdere de 2,3 miliarde lei in decembrie 2012 si de 777 milioane lei la sfarsitul lui 2011. La 31 decembrie 2013, castigul cumulat de cele 23 de banci cu profit a atins 2,05 miliarde lei, in timp ce 17 banci au insumat o pierdere de 1,55 miliarde lei, informeaza Mediafax.

BNR a realizat in ultimele luni o analiza a creditelor restructurate de bancile comericale si a modului de clasificare a acestor imprumuturi in functie de comportamentul debitorilor dupa restructurare. In urma acestei evaluari, convenita cu Fondul Monetar Interantional, bancile au fost obligate sa recalifice unele credite si sa constituie provizioane suplimentare.

In evolutia provizioanelor (IFRS) se observa in ultimul trimestru o crestere de 1,3 miliarde lei, de la 34,3 miliarde lei la 35,6 miliarde lei, nivel cu 5,5 miliarde lei peste finele anului 2012. Rata de neperformanta, calculata ca raport intre creditele clasificate pierdere 2 (cu restante peste 90 de zile sau cu proceduri de executare) si total credite si dobanzi pentru clientela nebancara a scazut usor in decembrie, la 21,87%, de la 21,95% in noiembrie. Creditele clasificate in pierdere 2 insumau la finele anului 42,6 miliarde lei, cu 2,2 miliarde lei mai putin decat in septembrie.

Totalul creditului neguvernamental intern s-a cifrat la finele anului la 218,46 miliarde lei, cu 3,3% sub nivelul nominal de la 31 decembrie 2012, din care imprumuturile pentru populatie au insumat 103,24 miliarde lei. Totalul sumelor atrase de la populatie s-a cifrat la 129,7 mililarde lei, in crestere cu 6,14%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri