Moneda nationala s-a apreciat la inceputul sesiunii interbancare de joi, in contrast cu evolutia valutelor din regiune, iar cotatiile au coborat sub 4,51 lei/euro, unii dealeri suspectand vanzari indirecte realizate de banca centrala.

Dealerii suspecteaza vanzari indirecte de valuta, acest lucru avand un efect vizibil si asupra dobanzilor pe termen scurt, care au inceput sa creasca.

Investitorii au continuat sa vanda monedele emergente, punand presiune asupra dobanzilor. Bancile centrale din Turcia si Africa de Sud, doua dintre economiile emergente mari, au incercat fara succes sa reduca presiunea asupra propriilor monede prin cresteri surprinzatoare ale dobanzilor, insa impactul redus al deciziilor de politica monetara a generat un val de vanzare pe pietele globale.

Banca Nationala a Romaniei a publicat miercuri un curs de referinta de 4,5188 lei/euro, cu 1,29 bani mai jos fata de marti. In sesiunea anterioara, cursul a fost de 4,5317 lei/euro.

Leul s-a apreciat si in raport cu dolarul american, iar rata de schimb a scazut cu 1,78 bani, de la 3,3226 lei/dolar la 3,3048 lei/dolar.

Citeste si:
Curs valutar BNR astazi, 9 mai: leul se depreciaza din nou
Curs valutar BNR astazi, 9...

In acelasi timp, rata de referinta leu/franc elvetian s-a plasat la 3,6846 unitati. In sesiunea precedenta a fost de 3,6924 unitati.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Dobanzile afisate joi dimineata de bancile comerciale pentru depozitele atrase si plasate in lei pe termen de o zi au urcat la 2,5-3% pe an, de la 0,92 - 1,42% pe an miercuri dimineata.

Dobanzile sunt in continuare sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, aflata in prezent la 3,75% pe an, minim istoric.

Citeste si:
Curs valutar BNR astazi, 8 mai: leul revine pe crestere firava
Curs valutar BNR astazi, 8...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Moneda nationala s-a apreciat in raport cu valutele internationale