Cursul de referinta anuntat de BNR a atins un nou minim al ultimelor trei saptamani, de 4,4978 lei/euro, ceea ce inseamna o apreciere de 0,93% pentru moneda nationala in ultimele patru sedinte, cand s-a miscat contrar directiei monedelor statelor din regiune, informeaza Mediafax.

Paritatea afisata vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) este cu 1,07 bani (0,24%) sub cea publicata joi, de 4,5085 lei/euro. O rata de schimb mai redusa decat cea de vineri a fost anuntata de BNR pe 6 ianuarie, a doua sedinta din acest an, cand euro a fost cotat la 4,4947 lei.

Pe de alta parte, leul s-a depreciat usor vineri in raport cu dolarul american, cursul de referinta urcand cu 0,75 bani (0,23%), la 3,3221 lei/dolar, de la 3,3146 lei/dolar in ziua anterioara.

Cursul de referinta leu/franc elvetian a scazut cu 1,1 bani (0,3%), de la 3,6870 lei/franc la 3,6760 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

In ultimele zile monedele statelor emergente s-au depreciat vizibil sub presiunea retragerii masive a investitorilor de pe pietele emergente, insa efectele nu s-au resimtit atat de mult pe pietele din regiune.

Totusi, leul s-a intarit in ultimele patru zile, in timp ce zlotul si forintul au scazut in raport cu euro, evolutia determinandu-i pe dealeri sa spuna ca banca centrala a intervenit indirect in piata pentru sustinerea monedei nationale prin vanzari indirecte de euro si cumparare de lei.

Rata de schimb leu/euro a scazut pe piata interbancara cu 3,95 bani (0,87%) incepand de marti si pana in prima ora a sedintei de vineri, cand euro a fost tranzactionat chiar la 4,4870 lei/euro, pentru prima data in ultimele trei saptamani.

"Asa cum anticipam, banca centrala a continuat sa intervina agresiv in apararea leului ieri, cu volumele tranzactionate ieri aproape de maximul record si moneda locala intarindu-se impotriva tendintei regionale pana la 4,51/euro (...) Credem ca actiunile recente sugereaza ca banca este determinata sa descurajeze pozitiile speculative impotriva leului. Cum moneda locala s-a apreciat pana dincolo de 4,50/euro in aceasta dimineata pentru prima data de la decizia BNR din 8 ianuarie (de reducere a ratei dobanzii de politica monetara la 3,75% pe an - n.r.), este foarte probabil ca miscarea sa fi fost indusa si de inchiderea unor pozitii ce erau importiva leului, evolutii care ne asteptam sa continue", afirma analistii ING Bank intr-o nota transmisa vineri dimineata.

La deschiderea sesiunii de vineri euro a fost cotat la 4,5070 - 4,5090 lei, cu 0,2 - 0,4 bani (0,04% - 0,09%) sub nivelurile de joi din jurul orei 16:30, de 4,5090 - 4,5130 lei/euro.

Ulterior, rata de schimb a continuat sa scada treptat, iar cand a coborat sub pragul de 4,5000 lei/euro, dealerii spun ca unii jucatori au inchis din pozitiile in care mizau pe deprecierea leului si au cumparat lei din piata, ducand astfel cotatiile pana la un nivel minim al primei ore de tranzactionare de 4,4870 lei/euro.

La ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, pe piata interbancara euro era cotat la 4,4990 - 4,5010 lei, cu 1 - 1,2 bani (0,2%) sub inchiderea de joi.

La jumatatea sedintei de la Bucuresti, zlotul si forintul erau in scadere cu 0,2% si, respectiv, cu 0,8% in raport cu euro.

"Intarirea leului pe fondul presupuselor interventii valutare oficiale a avut un cost insa, ratele pe termen scurt urcand ieri cu circa 200pb (2 puncte procetuale - n.r.) si adaugand inca 150pb (1,5 puncte procentuale - n.r.) la cresteri astazi, pana in jurul a 5% pentru ON (plasamente pe termen de o zi - n.r.). In vreme ce nu credem ca surplusul de lichiditate semnificativ a fost epuizat de actiunile BNR din piata valutara din ianuarie, asteptam datele de rezerve valutare de luni si datele de lichiditate interbancara de joi pentru a estima dimensiunea impactului asupra conditiilor de lichiditate", mai spun analistii ING Bank.

Interventiile indirecte ale BNR in piata din ultimele zile au influentat si dobanzile practicate de bancile comerciale, astfel ca ratele afisate au crescut vizibil, ajungand ca dupa aproximativ sase luni sa se plaseze peste rata dobanzii de politica monetara a BNR, aflata in prezent la 3,75% pe an, minim istoric.

Dobanzile pentru plasamentele in lei pe termen de o zi au urcat vineri dimineata la 5% - 5,5% pe an, dupa ce la deschiderea sedintei au fost de 3,5% - 4% pe an.

Ratele medii ale dobanzilor pe piata monetara interbancara anuntate de BNR la ora 11:00 au fost de 3,83% pe an si, respectiv, 4,33% pe an pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi, dupa ce joi au fost de 1,95% pe an si, respectiv, de 2,45% pe an.

Pentru plasamentele pe termen de o saptamana, ratele medii au urcat la 3,83% - 4,33% pe an, de la 2,07% si, respectiv, 2,57% pe an in ziua anterioara.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a sarit cu mai mult de un punct procentual, de la 2,43% pe an la 3,52% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri