Activele externe nete s-au diminuat in luna cu 0,9 la suta, pana la 44,5 miliarde lei. Evolutia a fost rezultatul reducerii cu 1,3 la suta a componentei "Valute convertibile" si al cresterii cu 1,8 la suta a componentei "Aur", pe seama reevaluarii stocului de aur. Activele interne nete au crescut cu 9,5 la suta, pana la 47,2 miliarde lei, in conditiile in care creditul intern s-a majorat cu 6,5 la suta (pana la 62,7 miliarde lei).

Desi, in mod natural, cresterea masei monetare reprezinta si cresterea inflatiei, potrivit guvernatorului Isarescu, Romania, ca tara in dezvoltare, se afla in fata unui paradox. Astfel, Isarescu apreciaza ca, in cazul Romaniei, cresterea volumului de bani de pe piata nu reprezinta neaparat si o expansiune a preturilor. In alta ordine de idei, o parte a analistilor liberali considera ca explozia preturilor la imobiliare, de exemplu, a fost influentata direct de cresterea masei monetare. Potrivit acestora, surplusul de bani din piata s-a regasit in preturile exagerate ale locuintelor si terenurilor.

Creditul in lei s-a dublat

La sfarsitul lunii mai, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de 43,1 la suta in termeni reali fata de 31 mai 2005, pe seama majorarii cu 100,0 la suta a componentei in lei, precizeaza Banca Centrala. Componenta in valuta a crescut cu 22,6 la suta, exprimata in lei.

Loviturile date de Banca Centrala finantarilor in valuta si sprijinirea directa a creditului in lei, alaturi de indemnurile repetate ale BNR de a ne imprumuta in moneda locala, a provocat o evolutie fara precedent a componentei in moneda nationala. Reducerea rezervei minime impuse bancilor pentru pasivele in lei de la 18 la 16% alaturi de majorarea repetata a rezervei minime in valuta a lasat liber creditul in moneda nationala, care a avansat intr-un singur an cu 100%.

Citeste si:

Aceasta evolutie puternic ascendenta a creat presiuni inflationiste semnificative, BNR luand recent decizia de a mai tempera cresterea soldului finantarilor in moneda nationala. Astfel, BNR a majorat rata rezervei minime la pasivele in lei pana la 20%, crescand totodata si dobanda de politica monetara pana la 8,75%. Potrivit unor reprezentanti ai mediului bancar, recentele decizii ale Bancii Centrale ar putea afecta serios bancile din Romania.

Au mai crescut si economiile

La 31 mai 2006, economiile populatiei au inregistrat o crestere de 16,8 la suta fata de 31 mai 2005. Depozitele in lei ale persoanelor juridice au crescut cu 5,3 la suta, pana la 20,4 miliarde lei. In cadrul acestora, depozitele pe termen au crescut cu 6,6 la suta, certificatele de depozit s-au majorat cu 0,9 la suta, iar depozitele conditionate s-au redus cu 0,2 la suta. La 31 mai 2006, depozitele in lei ale persoanelor juridice au inregistrat o crestere de 38,5 la suta fata de 31 mai 2005.

Atat ca volum cat si ca rata de crestere, depozitele persoanelor juridice continua sa devanseze economiile populatiei. Intreprinzatorii continua astfel sa ramana creditor net al sistemului. Cresterea volumului depozitelor in lei ale populatiei se explica prin politica bancilor de a majora dobanda oferita. Astfel, potrivit unor specialisti, pe ansamblul anului 2006 dobanda ar putea fi real pozitiva (peste nivelul inflatiei).