Masura injumatatirii ratelor la creditele bancare a fost aplicata, in 2009, in Italia de prim-ministrul Silvio Berlusconi si fostul guvernator al Bancii Italiei, actual guvernator al Bancii Central Europene, si niciunul dintre acestia nu era "de stanga", a afirmat premierul Victor Ponta, scrie Mediafax.

"Apropos de chestia cu stanga si cu dreapta, cu liberalismul si neliberalismul: imi trimitea cineva ca aceasta masura a fost aplicata, in 2009, in Italia de primul-ministru Berlusconi si fostul guvernator al Bancii Italiei, actual guvernator al Bancii Central Europene. Nu cred ca sunt de stanga niciunul dintre ei, adica...ideea e sa fim seriosi cand comentam ceva, sa vedem care sunt toate implicatiile, sa nu le politizam, sa ne gandim ca este bine pentru economie si pentru oameni, bineinteles. Ce ne dorim mai mult ?", a afirmat Ponta, dupa o discutie avuta despre acest proiect, la sediul Bancii Nationale cu guvernatorul Mugur Isarescu.

Anterior, intrebat de jurnalisti cum comenteaza declaratia liberalului Klaus Iohannis, care a aratat ca PNL nu agreeaza masura reesalonarii creditelor, nefiind de dreapta, Ponta a mentionat ca Iohannis nu a participat la sedinta.

"Sincer, cred ca e o prostie sa mai vorbesti de masuri de dreapta si de stanga. Ce e de dreapta si de stanga? Banii care se scot de la banci, pentru ca e vorba de provizioane pentru credite neperformante, se duc la populatie care ii cheltuie si creste consumul. Ce e neliberal in asta? Sau cine mai e liberal acuma in Romania ca sa ne spuna cum e cu liberalismul sau cu social-democratia?", a spus Ponta.

Prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat miercuri seara la TVR ca masura Guvernului privind reesalonarea creditelor la banci nu a fost discutata si agreata in PNL, mentionand ca in opinia sa nu este o masura liberala si va solicita clarificari la Delegatia Permanenta a partidului.

Luni seara, la finalul discutiilor cu FMI, premierul Ponta a confirmat informatiile transmise anterior de Mediafax privind programul de stimulare a consumului pregatit de Guvern, care prevede reduceri de impozit pentru persoanele cu creditele restructurate, dar numai dupa expirarea perioadei de reesalonare.

Guvernul estimeaza ca aceasta schema de reduceri fiscale pentru populatia cu venituri sub medie si credite bancare ar putea duce la reesalonarea imprumuturilor pentru aproape un milion de romani, iar bancile ar putea reduce ratele la credite cu pana la 4 miliarde de lei in 2014.

Agentia Mediafax a anuntat, la 24 ianuarie, ca Guvernul vrea sa stimuleze consumul printr-un credit fiscal, sub forma unei reduceri acordate la plata impozitelor, pentru persoanele cu venituri sub medie care obtin de la banca restructurarea creditelor, dar numai in conditii stabilite de stat, cu prelungirea scadentei pana la doi ani.

Proiectul a atras critici din partea PNL, partid aflat la guvernare in coalitia USL, intrucat aceasta masura limiteaza sansele implementarii unei reduceri a contributiilor de asigurari sociale, initiativa a liberalilor care urma sa fie introdusa de la mijlocul anului.

De altfel, liderii PNL au propus inlocuirea ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu, pentru ca ar fi fost de acord cu initiativa lui Liviu Voinea, pe care presa a numit-o "Electorata". Pe de alta parte, informatii despre schimbarea iminenta a lui Chitoiu de la Ministerul Finantelor circulau din urma cu doua saptamani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri