BRD Group Societe Generale a suferit anul trecut o pierdere neta de 385 milioane lei, dar cu un rezultat brut negativ aproape dublu, de 648 milioane lei, din cauza cresterii provizioanelor, compensate in parte de un castig realizat prin eliberarea unor sume din impozitul amanat la plata.

Provizioanele constituite anul trecut s-au ridicat la 2 miliarde de lei, dar gradul de acoperire a creditelor neperformante a crescut la 69%.

"In anul 2013, sistemul bancar romanesc a continuat sa parcurga o faza de consolidare. In ultimele 12 luni, la nivelul sistemului a avut loc o scadere a volumului creditelor (-4,2%), determinata de evolutia sectorului corporate, in paralel cu o crestere dinamica a depozitelor (+7,4%), in special pe piata clientilor companii (+10,1%)", se arata in comunicatul BRD remis Bursei de Valori Bucuresti.

Volumul creditelor brute acordate de BRD clientelei de persoane fizice a atins 17,2 miliarde lei, in crestere cu 1% (in comparatie cu o scadere de 2% la nivelul sistemului bancar). Activele bancii insumau 47 de miliarde lei, in scadere cu aproape 900 milioane lei fata de 2012, noteaza Mediafax.

"Gratie pozitiei de lider in programul «Prima Casa», volumul creditelor imobiliare a crescut cu 20,4%, semnificativ peste media pietei (+8.9%), ceea ce a condus la o crestere cu 1,7 puncte procentuale a cotei de piata. In privinta creditelor corporate, cererea redusa a determinat o scadere de 12,5% a volumului creditelor brute, pana la 16,3 miliarde lei", se mai spune in comunicat.

Ce avere administreaza...
Citeste si: Ce avere administreaza brokerii de pe Bursa de Valori Bucuresti

Pe parcursul anului trecut, depozitele au inregistrat o crestere de 12,8%, la 36,14 miliarde lei, comparativ cu o dinamica de 7,4% la nivelul pietei.
"Cu un raport credite/depozite care s-a imbunatatit pana la 76,8% la sfarsitul anului 2013 (- 22 puncte procentuale comparativ cu anul 2012), BRD a continuat sa-si intareasca structura bilantiera si sa-si consolideze gradul de autonomie financiara", se mai aratã in comunicat.

Venitul net bancar a scazut cu 6,9% comparativ cu 2012, in special din cauza diminuarii marjei nete de dobanda. Aceasta evolutie a fost determinata in principal de contractia volumului creditelor nete pe segmentul corporate. Venitul net din comisioane a scazut cu 4,7%, in mare masura din cauza incetinirii activitatii de creditare.

In anul 2013, banca a reusit sa mentina un control strict al costurilor, care a condus la o reducere cu 5,6% a cheltuielilor operationale, aspect care a permis mentinerea raportului cost/venit la un nivel scazut (47,1%, sub media pietei).

"In contextul scaderii valorii garantiilor si al cresterii proportiei expunerilor aflate in insolventa, banca si-a consolidat nivelul acoperirii cu provizioane a creditelor neperformante (de la 51,9% in 2012 la 68,9% la sfarsitul anului 2013), efort care s-a tradus printr-un cost al riscului ridicat la nivelul portofoliului de credite pentru IMM-uri", se mai spune in comunicat.

Fondurile de pensii: Avem...
Citeste si: Fondurile de pensii: Inca avem pierderi de 145 mil. euro dupa lansare

Cu o baza de capital solida, banca pastreaza un nivel confortabil al adecvarii capitalului, de 14,3% (+0,3 puncte procentuale), semnificativ superior cerintelor reglementare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Actiunile care s-au prabusit dupa ce Guvernul a dat cu bursa de pamant