Premierul Ponta, aflat la BNR, a transmis bancii un mesaj legat inclusiv de piata asigurarilor, facand trimitere la filmul american "Too big to fail", care prezinta cauzele crizei financiare si spunand ca, daca se intampla sa se greseasca si in Romania, sa nu se ajunga in situatia "Too big to save".

El a aratat ca Romania trebuie sa profite de momentul de oportunitate existent, deoarece urmatorul moment nu stie daca si cand exact va veni, generat de interesul investitorilor straini pentru , dar ca apreciaza si recomandarea guvernatorului Bancii Nationale la moderatie, noteaza Mediafax.

"Apreciez, insa, in acest context extrem de optimist, si apelul intelept la moderatie din partea guvernatorului, exuberanta in orice domeniu poate la un moment dat sa duca la esecuri neasteptate. In pregatirea intalnirii de astazi, ieri ar fi trebuit sa citesc un manual de piete de capital, ca sa imi reamintesc cunostintele din facultate. Nu am avut timpul necesar si atunci am revazut un film, «Too big to fail» ("Prea mare pentru a esua" - n.r.) si m-am gandit daca altora li se poate intampla - unora mult mai destepti, cu mai multa experienta decat noi - sa greseasca fundamental, as vrea ca noua sa nu ni se intample, nici pe piata de capital, sau, daca ni se intampla pe alta piata, sa zicem a asigurarilor, sa nu ne aflam in situatia «Too big to save» ("Prea mare pentru a salva" - n.r.)", a transmis Ponta catre BNR, dupa care a revenit la contextul economic favorabil in care se afla Romania.

Bazata pe romanul bestseller cu acelasi titlu al jurnalistului de la cotidianul New York Times Andrew Ross Sorkin, drama de televiziune "Too Big to Fail" isi propune sa identifice cauzele care au generat marea criza financiara de pe Wall Street din anul 2008 si, implicit, criza economica ce a cuprins atat America de Nord, cat si Europa si ale carei efecte se resimt inclusiv in Romania.

Mesajul premierului catre BNR este transmis in contextul in care, joi seara, Ponta a mers la sediul Bancii Nationale a Romaniei, unde a avut o discutie cu reprezentantii BNR, inclusiv cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, cu conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), ministrul Finantelor Daniel Chitoiu si ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, precum si alti reprezentanti ai institutiilor cu atributii in zona financiar-bancara, surse guvernamentale precizand ca unul dintre subiecte a fost situatia Astra Asigurari, cea mai mare societate de asigurari din piata.

Ponta a discutat si despre acest subiect, premierul opinand ca din punct de vedere legal cei care au cunostinta de fapte care prezinta indicii de infractiune au obligatia sa sesizeze Parchetul, au relatat surse prezente la discutie. Autoritatea de Sipraveghere Financiara (ASF) suspecteaza Astra Asigurari ca a subestimat in mod voit daunele pe care ar putea sa le plateasca, astfel ca rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decat era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport raport al institutiei, pe baza caruia BNR a sesizat DNA, conform legii.

Potrivit raportului prezentat de ASF, privind situatia financiara a Astra Asigurari, compania ar fi subestimat daunele cu circa 40% pentru a constitui rezerve mai mici cu peste 100 de milioane de lei. ASF apreciaza ca exista un risc mare ca societatea sa intre in incapacitate de plata in cazul unei catastrofe naturale, avand in vedere ca este cel mai mare asigurator de locuinte, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro, se spune in raport.

De asemenea, se mentioneaza ca societatea avea la sfarsitul lunii noiembrie un numar de 74.000 de dosare de dauna avizate si nelichidate, adica neplatite. Potrivit autoritatii de supraveghere, Astra a transferat "defectuos" cel mai mare risc, respectiv cel de catastrofe naturale, printr-o expunere subevaluata si printr-un plasament catre reasiguratori fara rating (Panamerican Re - Insulele Cayman si piata CSI). In acelasi timp, Astra ar fi realizat un transfer alternativ al riscului prin reasigurari "non-traditionale", fara transfer efectiv al riscului, ci doar pentru "cosmetizarea" situatiilor financiare si a indicatorilor financiari.

Vineri, televiziunea RTV, detinuta de Sebastian Ghita, a relatat ca ASF si Banca Nationala cer sesizarea DNA pentru nereguli descoperite la societatea de asigurari Astra, care risca intrarea in faliment. Potrivit RTV, Astra a platit partial daune sau a respins nejustificat dosare, o alta problema majora descoperita de ASF fiind reasigurarea politelor catre o firma fantoma din insulele Cayman.

Omul de afaceri Dan Adamescu, proprietarul Astra Asigurari, a declarat, vineri ca exista doar controale de rutina derulate de ASF la compania de asigurari si ca se asteapta ca ASF si BNR sa dezminta informatia privind sesizarea DNA. In urma acestei stiri tv, ASF a transmis, vineri seara, un comunicat in care precizeaza ca isi rezerva dreptul sa nu disemineze public informatii referitoare la controalele in derulare, mentionand in acelasi timp ca nu a sesizat DNA.

Duminica, Astra a transmis, printr-un comunicat, ca indicatorii privind lichiditate si solvabilitatea Astra Asigurari vor fi de peste doua ori nivelul minim prevazut de legislatie, dupa prezentarea rezultatelor financiare consolidate ale anului 2013.

Astra Asigurari a fost infiintata in anul 1991 si are un capital social de 192,71 milioane de lei, controlat de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


    Setari Cookie-uri