Conditiile restrictive impuse de banci, gradul ridicat de indatorare, veniturile reduse si nivelul precar de educatie financiara fac din romani un target pentru camatarii legali
Conditiile restrictive impuse de banci, gradul ridicat de indatorare, veniturile reduse si, nu in ultimul rand, nivelul precar de educatie financiara fac din romani un target aproape perfect pentru camatarii mai mult sau mai putin legali. Ideea de simplitate, de usurinta in acordarea unei finantari este intotdeauna scoasa in fata in detrimentul informarii corecte asupra dobanzilor si comisioanelor. Din pacate, realitatea demonstreaza ca relatia dintre timpul de acordare a unui credit si costul final al acestuia este invers proportionala. Cu cat institutia promite incheierea contractului de creditare in timp mai scurt cu atat comisioanele sunt mai multe, dobanzile mai mari ajungandu-se in final la sume de returnat, in unele cazuri de doua ori mai mari decat valoarea imprumutului.

Au simtit potentialul

Vrem sa oferim oamenilor o alternativa la varianta folosirii altor surse " fara scrupule", a declarat cu ocazia lansarii pe piata romaneasca directorul Provident, Stephen Rice. Compania britanica acorda credite cu o dobanda de "numai" 100% pe an. Potrivit reprezentantilor companiei decizia de a intra pe piata romaneasca a fost luata in urma unor studii serioase de piata.

Britanicii au vazut deci in Romania o tara cu potential si pentru ca nu puteau intra in lupta pentru suprematie pe retail in general au ales sa se adreseze unei categorii de populatie "ignorata" de banci. Numai ca dobanda oferita (care, potrivit reprezentantilor Provident, nici macar nu este dobanda, ci "comision fix") ajunge la 50% pe sase luni sau, altfel spus 100% pe an. "Fericitii" clienti vor plati deci de doua ori cat au luat. Mai mult de atat, pentru a-si mari plaja de actiune Provident acorda finantari chiar si pensionarilor. Valoarea maxima a imprumutului nu poate depasi, intr-o prima faza, 600 de lei.

Hotie dovedita

Trei cetateni polonezi au pus pe picioare in Romania o afacere infloritoare. In acest sens si-au facut si reclama intr-un cotidian central si au trecut la fapte. Oamenilor le erau oferite credite al carui comision trebuie platit cu doua luni in avans. "Imprumut ieftin: 10.000 euro - rata 125 euro. Suna acum!!!", spune anuntul.

Cand respectivele numere sunt apelate, pentru mai multe amanunte, oamenii sunt invitati la o discutie la sediul firmei: Financiar Eurocenter. Valoarea creditelor oferite se incadrau intre 5.000 si 30.000 de euro. Perioada de rambursare a imprumutului este fixa: 10 ani, la fel ca dobanda: 5% anual. Actele necesare contractarii acestui credit sunt practic inexistente: firma cere doar un fluturas de salariu. Garda Financiara a descoperit in urma unui control ca firma isi desfasura activitatea in mod ilegal, nefiind nici macar autorizata de catre Banca Nationala. Polonezii au sustras si scos deja din Romania, ducandu-i in Polonia, circa 100.000 de euro - banii cu care ar fi trebuit sa onoreze o serie de imprumuturi ajunse la maturitate. Din 571 de clienti doar 17 au fost imprumutati cu un total de aproape 74.000 lei. Patronii firmei au incasat comisioane in valoare totala de 460.000 lei.

Doar 10% dintre romani pot lua credit ipotecar

Una dintre cauzele care determina romanii sa apeleze la astfel de firme este si lipsa unor alte optiuni. La nivelul actual al preturilor locuintelor si al dobanzilor ipotecare, procentul de populatie care isi poate permite rate ipotecare lunare se situeaza sub 10%, precizeaza un studiu al companiei de consultanta Tasc. Potrivit analizei, in ultimii trei ani piata ipotecara romaneasca s-a mentinut la un nivel aproape constant cu un volum anual de ipoteci noi de aproape 600 milioane euro. Comparativ cu tarile europene, Romania ocupa ultimul loc in ceea ce priveste ponderea creditelor ipotecare in totalul finantarilor. "Ofertele ipotecare bine structurate, insotite de dobanzi rezonabile, nu sunt suficiente pentru a crea o explozie pe piata, deoarece Romania este profund afectata de problema accesibilitatii financiare a locuirii", se arata in comunicat.

Banci greu de convins


Pentru a acorda un credit bancar solicita un venit minim, o experienta in campul muncii de minimum 1 an, adeverinta de salariu, iar angajarea trebuie sa fie pe o perioada nedeterminata. Copiile de pe cartile de munca sau de pe contractele individuale continua sa fie cerute de majoritatea bancilor. De asemenea, bancile nu mai acorda credite celor care au inregistrat debite sau alte obligatii neachitate la scadenta. Cu alte cuvinte, intocmirea dosarului de credit nu este o operatiune foarte simpla.

Pentru obtinerea unui card de credit, bancile solicita acte doveditoare ale venitului. Limita de credit este stabilita de catre banca pentru fiecare posesor de card, in urma unei analize de tip scoring.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri