Valul de investitii pare sa continue. Theodor Karakassis, director general adjunct al EFG Eurobank Ergasias, a declarat ca banca greceasca va prelua, pana la sfarsitul lunii iulie, participatiile detinute de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC) la Bancpost, reprezentand 14,58% din capitalul bancii, si va ajunge sa detina o participatie de 77,5%.

Asadar, in Romania opereaza sase banci cu capital grecesc, care, grupate dupa cota de piata, se plaseaza in urmatoarea ordine: Alpha Bank, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Egnatia Bank, Emporiki Bank. Ele sunt cele care au demonstrat, in perioada martie 2005-martie 2006, cel mai important apetit investitional. Dar au reusit sa-si imbunatateasca procentele din top si bancile olandeze (7,9% din totalul capitalului bancilor romanesti in martie 2006, fata de 5,6%, in 2005) ori cele fran-ceze (5,4%, fata de 4,7%).

Au pierdut procente importante bancile austriece (-5,7%) si cele italiene (-2,3%). Nu inseamna insa ca bancile din Austria nu se mai afla in fruntea clasamentului, fiindca detin 20,9% din totalul capitalurilor, fiind urmate de banci din Grecia, Olanda, Italia (5,9%), Franta, Ungaria (2,5%) si Germania (1,4%).

Bancile din Uniunea Europeana detineau, in martie 2006, 58,7% din capitalurile sistemului bancar romanesc. Iar in aprilie bancile cu capital strain detineau 87,8% din totalul activelor, atribuiau 88,7% din totalul creditelor si atrageau 85,4% din totalul depozitelor.

Primele cinci banci din Romania cumulau, la finele lunii martie, 60% din activele bancare si din totalul creditelor. BCR, cea mai mare banca, a raportat la acea data active de 9,78 miliarde euro si are o cota de piata de 25,9%. BRD si-a consolidat a doua pozitie cu o cota de piata de 15,2% si active de 5,7 miliarde euro, fiind urmata de Raiffeisen Bank, ING Bank, Casa de Economii si Consemnatiuni, HVB Bank, Alpha Bank, Bancpost, Banca Transilvania, ABN Amro Bank.

Fuziuni si achizitii

Ce urmeaza? Fuziuni si achizitii. Prezent la seminarul "Grecia, Bulgaria si Romānia business & investment summit", organizat la Atena de revista „The Economist”, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat: "Bancile cu rating mai slab arata ca nu au forta financiara, iar īn viitor aceste institutii fie vor fuziona, fie vor fi preluate". Cand a spus acest lucru, Isarescu s-a referit la societatile bancare care au rating 4 si 5.

La sfārsitul anului 2005, nicio banca nu se califica īn cea mai buna categorie de rating, dar cele mai multe banci, reprezentānd 78,2% din totalul activelor, erau cotate cu rating 2. Īn clasificarea BNR, o pondere importanta (21,4% din active) se regaseste īn bancile care au primit rating 3, īn timp ce penultimul calificativ acopera doar 0,4% din sistem. Iar incepānd cu 2002, bancile de rating 5 reprezinta sub 0,1% din totalul activelor bancare.

Guvernatorul BNR crede ca sistemul bancar romānesc este complet armonizat cu practicile din Uniunea Europeana si pregatit pentru a opera eficient īntr-un mediu concurential. El a aratat ca exista loc pentru noi investitii, avānd īn vedere ca reteaua de unitati bancare nu are o acoperire la nivel european. Īn Romānia exista 164 de entitati bancare la un milion de locuitori, raport de 3,63 ori mai mic fata de media europeana.