Ministrul economiei, Codrut Seres a renuntat sa mai cumpere actiuni Transelectrica dupa ce mai multe case de avocatura i-au atras atentia ca achizitia ar lasa loc speculatiilor

"Am vrut sa cumpar actiuni Transelectrica, pe de o parte pentru a da un exemplu, pe de alta parte pentru ca sunt profitabile. Mai multe case de avocatura m-au sfatuit sa nu o fac", a declarat, citat de NewsIn, Codrut Seres. Ministrul economiei a spus ca, in prezent detine actiuni la SIF-uri si Rompetrol.

Ministerul Economiei si Comertului a scos la vanzare un pachet de 7.329.787 actiuni cu o valoare nominala de 10 lei noi. Actiunile Transelectrica (simbol TEL_PV) au fost oferite la subscrierea publica prin sistemele de tranzactionare ale BVB la pretul de 16,8 lei noi pe actiune. Oferta este intermediata de Alpha Bank Romania, BRD-Groupe Societe Generale si Raiffeisen Bank.

Din numarul total de actiuni scoase la vanzare, 40% va fi alocat micilor investitori, care vor subscrie titluri in valoare de minim 2.000 de lei si maxim 500.000 de lei. Diferenta de 60% este rezervata marilor investitori, cu o valoare minima a subscrierii de 500.000 de lei. Metoda de alocare a actiunilor subscrise este pro-rata, adica alocarea unui numar de actiuni proportional cu sumele subscrise.

Valoarea totala a pachetului scos la vanzare de Ministerul Economiei si Comertului se ridica la 123,14 milioane de lei (34,88 milioane de euro). Capitalul social al companiei este aproximativ 660 milioane de lei, divizat in aproximativ 66 de milioane de actiuni. "in prezent statul detine 85% din capitalul social al companiei, restul de 15% fiind detinut de Fondul Proprietatea", a declarat Purdila. "Pachetul scos la vanzare reprezinta 10% din valoarea capitalului social calculat dupa listare, desi din calculele facute pe cifrele actuale acesta reprezinta 11,1%" a explicat Purdila.

Oferta pentru actiunile Transelectrica s-a incheiat cu o subscriere de 845% pentru actiunile destinate investitorilor mari si de 363% pentru actiunile investitorilor de retail si a miscat sume care depasesc 220 milioane euro, a declarat pentru NewsIn, Razvan Purdila, director in companie.

"Dupa terminarea perioadei de subscriere, mai exact la inceputul lunii iulie, vom incepe procedurile legate de inregistrare le Oficiul Comertului, de inregistrare a valorilor mobiliare la CNVM, va urma o adunare generala a actionarilor (AGA), probabil la 14 iulie, pentru a se prezenta rezultatele subscrierii. Speram asadar, ca la inceputul lunii august, actiunile Transelectrica sa fie tranzactionate la BVB", a adaugat Purdila.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Nr1 Fitness intra in Romania si deschide un centru cu program non-stop