Incepand de marti, ASF a suspendat atributiile legale ale actionarilor Astra Asigurari ale conducerii societatii, care se transfera administratorului special KPMG, numit de supraveghetor, pe toata perioada redresarii financiare. In replica, actionarul majoritar Dan Adamescu a numit decizia sefilor ASF drept o "lovitura de tip mafiot".

Nu stim deocamdata cu certitudine care si unde este adevarul, cine are mai multa dreptate. In fond, toate entitatile fie de stat sau private, fac o sumedenie de nereguli si abuzuri la limita legii, intr-un sistem oneros, in care fiecare parte voieste a-si procura un avantaj.

Ca piata asigurarilor s-a dezvoltat intr-un «sistem» de favorizare a unor societati de asigurare care si acum practica tarife RCA nesustenabile, nu achita daunele catre pagubiti, respectiv catre unitatile de reparatii auto si impotriva carora nu au fost luate la timp masurile necesare, in primul rand datorita favoritismului practicat fata de acestea, de traficul de influenta (vezi cazul Carpatica Asig.) si nu numai, a spus-o chiar Constantin Buzoianu, fost presedinte al anterioarei Comisii de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), absorbita de actualul ASF, alaturi de pensiile private si piata de capital.

In acelasi timp, autoritatea insarcinata su supravegherea si reglementarea acestei piete. adica ASF, a fost "capusata" cu sotiile si odraslele alesilor, care nu au ezitat sa le traseze si niste salarii de cel putin cateva mii de euro. In scopul clarificarii informatiilor aparute in presa referitoare la salarii, aceasta entitate a precizat ca nu este o institutie bugetara, ci de interes public, care se finanteaza in principal din cote, tarife si taxe aplicate entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate.

"Fara a discuta cuantumul salariilor, in special ale celor mandatati de Parlament, ASF-ul este o institutie de interes public dar … tot bugetara este. Desi politicienilor si parlamentarilor, alesi in mod democratic, le place sa spuna ca aceasta institutie se autofinanteaza, aceasta institutie, de interes public de altfel, este bugetata indirect de cei care produc si anume: asiguratorii, societatile de valori mobiliare si administratorii de fonduri private impreuna cu toti intermediarii acestora.", a afirmat avocatul Marius Diaconeasa, partener al societatii de avocati "Diaconeasa, Marica si Asociatii".

Cei supravegheati muncesc, isi vand produsele lor persoanelor fizice, juridice, institutiilor, etc ..., societatii in ansamblu, de unde rezulta ca suntem impozitati indirect si contribuim indirect la sustinerea financiara a acestei institutii, la bugetarea ASF, ca autoritate parlamentara.

Ecuatia: Problema - Reactie - Solutie

Un raport catalogat drept "neoficial" al ASF privind situatia financiara a Astra Asigurari, si consultat de Mediafax, mentiona ca asiguratorul si-ar fi subestimat daunele cu aproximativ 40% pentru a constitui rezerve mai mici cu peste 100 de milioane de lei. ASF aprecia astfel ca exista un risc mare ca societatea sa intre in incapacitate de plata in cazul unei catastrofe naturale, avand in vedere ca este cel mai mare asigurator de locuinte, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro.

Se mentiona, de asemenea, ca societatea avea la sfarsitul lui noiembrie 74.000 de dosare de dauna avizate si neplatite. Potrivit raportului, Astra a transferat "defectuos" cel mai mare risc, respectiv cel de catastrofe naturale, printr-o expunere subevaluata si printr-un plasament catre reasiguratori fara rating (Panamerican Re - Insulele Cayman si piata CSI). In acelasi timp, Astra ar fi realizat un transfer alternativ al riscului prin reasigurari "non-traditionale", fara transfer efectiv al riscului, ci doar pentru "cosmetizarea" situatiilor financiare si a indicatorilor financiari.

Informatiile au fost oarecum confirmat chiar de presedintele ASF, Dan Radu Rusanu, intr-o conferinta de presa, acesta afirmand ca "in cazul unui eveniment major, Astra nu va putea sa isi onoreze obligatiile de plata. Nu au fost constituite rezervele obligatorii, nu au fost constituite reasigurari la firme cu rating si nu au fost platite practic politele catre asigurati." Acest lucru reprezinta intr-adevar o problema, iar in urma raportului mentionat, reactia presei nu a intarziat.

Solutia a fost reprezentata de o decizie drastica din 18 februarie in urma unei sedinte fulger din aceeasi zi a Consiliului ASF: autoritatea a deschis procedura de redresare financiara prin administrare speciala pentru Astra Asigurari, dupa ce a analizat raportul de control privind societatea si Nota Directiei Supraveghere si Stabilitate Financiara, impreuna cu BNR si Ministerul Finantelor.

S-a invocat faptul ca in ultimii cinci ani de zile societatea nu a fost controlata aproape deloc. "A avut un control in 2012, care s-a terminat in 2013. Mai precis a fost finalizat vineri, 26 aprilie 2013, in conditiile in care noua conducere ASF a venit luni, 29 aprilie. Noi cand am venit aici am gasit controlul finalizat, iar singura decizie luata in urma acelui control a constat intr-un plan de masuri esalonat in noua luni de zile. Asadar, avea termen 31 decembrie 2013, astfel ca tot timpul anului trecut ne-a fost foarte greu sa intervenim vis-a-vis de planul de masuri stabilit de fosta conducere a CSA.", a declarat Dan Radu Rusanu, presedintele ASF.

Situatia de la Astra, un produs al sistemului

Apare astfel un ecart de timp, perioada in care ASF nu a adoptat nici o masura impotriva activitatii Astra, dar in care in presa au fost disecate informatii despre salariile incasate de membri Consiliului ASF, in special in ultimele doua luni din 2013. Nu exista nici o indoiala ca ASF avea informatii de foarte mult timp despre situatia de la Astra. Exista persoane in consiliul ASF care au facut de asemenea parte din fosta CSA si anterioara conducere a ASF. De exemplu, Corneliu Moldoveanu si Albin Biro au fost intre 2006 si 2011 si respectiv intre 2001 si 2013, membri in Consiliului CSA.

Daca implementarea planului de masuri initiat de fosta conducere CSA, asigurata de Daniel Tudor, avea termen 31 decembrie 2013, de ce nu s-a dispus in ianuarie, de exemplu, masura administrarii speciale a societatii Astra? In aceste conditii, desi a beneficiat de controalele laxe ale CSA afirmand despre acestea ca "sunt nimicuri, chestii de asigurare", actionarul majoritar al Astra, are acum toate motivele sa se plange prin conferinte de presa.

Deschiderea procedurii de redresare financiara la Astra Asigurari este o lovitura "de tip mafiot" din partea Autoritatii de Supraveghere Financiara, o decizie incalificabila, care va genera un soc international urias, a declarat Dan Adamescu, actionarul majoritar indirect al liderului pietei, care a precizat ca preluarea AXA ar fi rezolvat problemele companiei Astra. El a afirmat ca tranzactia in urma careia Astra a preluat operatiunile subsidiarei locale a grupului francez AXA, liderul mondial in acest domeniu, va conduce la imbunatatirea solvabilitatii si lichiditatii asiguratorului roman.

Adamescu a adaugat ca a preluat Astra Asigurari in 2002, cand societatea era cea mai bogata firma de asigurari, cu lichiditati de 38 milioane de euro. "N-am putut sa preiau efectiv controlul, Fondul Proprietatii de Stat m-a tinut blocat un an de zile cu probleme juridice, timp in care Astra a fost furata de Vantu (Sorin Ovidiu Vântu - n.r.), toti banii din companie au disparut. La 12 ani de atunci, se incearca aceeasi miscare. Nu am invatat nimic", a spus Adamescu, potrivit Mediafax.

Pare ca acest «sistem» de favorizare a unor societati de asigurare care si acum practica tarife RCA si de locuinte nesustenabile, nu achita daunele catre pagubiti, respectiv catre unitatile de reparatii auto si impotriva carora nu au fost luate la timp masurile necesare, in primul rand datorita favoritismului practicat fata de acestea, de traficul de influenta si nu numai a dainuit nestingherit si parca tindem sa ii dam din ce in ce mai mult dreptate lui Buzoianu. Cand a fost, de asemenea, vorba de numirea lui Cristian Constantinescu la conducerea CSA, nu a fost acceptat de nici un partid, cand a spus ca va initia un audit serios la asiguratori si managementul acestora.

Cum s-a ajuns in acest impas?

Exista un risc mare ca societatea sa intre in incapacitate de plata in cazul unei catastrofe naturale, din cauza politicii si tarifelor din activitatea de subscriere pe segmentul politelor facultative pentru locuinte. Asiguratorii membri PAID au folosit PAID-ul ( ca si entitate juridica) si PAD-ul (ca polita de asigurare) ca pe un instrument de a "intra" in casa oamenilor si a incheia, de fapt, polite facultative in interesul propriu al asiguratorului (membru sau nu al PAID) si nu in interesul asiguratorului PAID, asa cum era normal, intrucat fac parte din acest Pool si au aderat la PAID in mod voluntar si nu fortati.

Ca urmare, PAID a fost concurata in mod incorect in primul rand de proprii actionari, care au vandut polite cu aceeasi denumire la tarife asemanatoare celor obligatorii si cu clauze aparent favorabile asiguratilor, contracte care insa nu asigura o acoperire corespunzatoare. In plus, si cel mai grav aspect, portofoliul de polite facultative pentru locuinte emise de acesti asiguratori nu este acoperit prin reasigurare la nivelul riscurilor asumate.

In toata aceasta perioada oare CSA nu a avut cunostinta de polita de asigurare facultativa a locuintelor numita PAD Plus, un produs al Astra Asigurari. Aceasta denumire a creat si confuzie in piata si asiguratorii care s-au crezut asigurati obligatoriu erau de fapt asigurati Astra. Fosta conducere a CSA nu a intervenit la timp si nu a luat masurile care s-ar fi impus tot din cauza «sistemului» prezentat anterior.

"De la preluarea mandatului, reprezentantii societatilor favorizate au incercat insistent atat direct, cat si prin diverse alte modalitati, continuarea aceluiasi mod de lucru atat cu mine, cat si cu alti membri ai Consiliului CSA. Pentru realizarea acestei actiuni, mai intai s-a incercat metoda convingerii, apoi a constrangerii prin santaj si in final prin amenintarea ca daca voi continua, o sa fiu zburat din functie in 5 minute cu scaun cu tot", a mai spus Buzoianu, inainte sa fie inlocuit din functie.

"Chiar daca eu plec, problemele raman. In acest context, fereasca Dumnezeu de producerea unui cutremur de magnitudine ridicata. O astfel de situatie va face scandalul FNI sa para un mic accident. O alta problema a industriei asigurarilor o reprezinta amendamentele la Legea 260/2008, care au fost adoptate recent de catre una din comisiile Parlamentului, care sunt anticoncurentiale. In plus, reasigurarea este o alta problema grava a industriei, de fapt lipsa acesteia", a aratat Buzoianu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri