Principala problema la Astra Asigurari este portofoliul de polite pentru riscuri de catastrofa, iar KPMG, administratorul special numit de ASF, ar trebui sa stabileasca expunerea reala a societatii pe acest segment, a declarat fostul presedinte al UNSAR, Cristian Constantinescu.

"Prima masura pe care KPMG Advisory ar trebui s-o puna in aplicare este stoparea subscrierilor Astra pe segmentul riscurilor catastrofale pana la clarificarea situatiei, urmata de o evaluare a expunerii reale a societatii pe evenimentul numit cutremur. Dupa ce a clarificat situatia, administratorul ar trebui sa ia toate masurile pentru acoperirea acestei expuneri. Daca ar avea loc un cutremur puternic in Romania, situatie intr-adevar foarte grava, atunci se duce pe apa Sambetei tot ce are Astra, se duce si Fondul de garantare al asiguratilor", a spus Constantinescu.

Potrivit datelor asociatiei nationale a asiguratorilor (UNSAR), portofoliul Astra Asigurari pe segmentul asigurarilor de incendiu si calamitati naturale numara 2,03 milioane de polite la finele lunii septembrie 2013.

La nivelul pietei, segmentul asigurarilor de incendiu si calamitati naturale insuma 4,02 milioane de contracte, care au generat subscrieri de 869,5 milioane de lei, de la 785,8 milioane de lei in intervalul ianuarie-septembrie 2012.
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat, marti, ca a instituit procedura de redresare financiara prin administrare speciala a companiei Astra, cea mai mare firma de asigurari, aflata in proprietatea omului de afaceri Dan Adamescu, a suspendat actionarii si conducerea si a numit KPMG Advisory ca administrator special.
Constantinescu a afirmat ca "este foarte bine" ca ASF a instituit procedura de redresare financiara la Astra, liderul pietei de asigurari la nivelul anului 2012.

"Este foarte bine ca s-a luat aceasta decizie. Mai bine acum decat atunci cand ar fi venit cutremurul", a spus Constantinescu, care condus UNSAR pana in 2011.

Constantinescu a fost director general al Allianz-Tiriac Asigurari, pozitie pe care ocupat-o pana in iunie 2012.
Intrebat daca este posibil ca alti asiguratori sa plateasca obligatiile pe care o companie de asigurare nu si le poate onora, fostul sef UNSAR a spus ca "nu exista nimic specificat in legislatie, dar ca exista precedente din alte tari".

"Pe de alta parte, un astfel de precedent ar fi ingrozitor de frustrant. Din cauza tarifelor practicate de Astra, unii asiguratori s-au confruntat cu scaderea subscrierilor, care, pana la urma, inseamna pierderi. In acest context, de ce ar trebui unii asiguratori sa mai piarda inca o data prin achitarea unei parti din datoriile acelui asigurator, care a intrat in faliment din cauza cutremurului?", a explicat Constantinescu.

El a aratat ca, in 2012, Allianz-Tiriac si alti doi asiguratori, subsidiare ale unor grupuri internationale, au transmis fostei Comisii de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) o scrisoare in care au anuntat conducerea institutiei ca, in cazul unui astfel de precedent, isi rezerva dreptul sa actioneze in judecata autoritatea din cauza inactiunii.

"Scrisoare a fost inregistrata la CSA, exista si, daca se va intampla situatia descrisa anterior, cei trei asiguratori vor actiona in consecinta. Am spus si cu alte ocazii ca CSA nu actioneaza cum trebuie in privinta unor asiguratori si ca sunt mai multe societati de asigurare in moarte clinica, iar institutia refuza sa semneze cetificatul de deces", a spus Constantinescu.

El a adaugat ca, in calitate de actionar al Allianz-Tiriac, lipsa de eficienta a CSA i-a provocat pierderi. "Detin aproximativ 3% din Allianz-Tiriac. Pachetul meu de actiuni ar avea alta valoare intr-o piata corecta si sanatoasa, unde nivelul subscrierilor Allianz-Tiriac ar fi fost altul si, implicit, profitul companiei ar fi fost altul", a spus fostul sef al UNSAR.

Intrebat daca preluarea de catre Astra a operatiunilor AXA Romania ar fi condus la imbunatatirea indicatorilor de solvabilitate si lichiditate, asa cum sustine patronul Astra, omul de afaceri Dan Adamescu, Constantinescu a afirmat ca efectul s-ar fi resimtit "numai pe sectorul asigurarilor de viata".

"Banii pe care Astra urmeaza sa ii primesca se vor duce in segmentul asigurarilor de viata al companiei si numai acolo. Astra este un asigurator compozit, practica si asigurari generale si asigurari de viata. Legislatia este foarte clara in acest sens. Banii nu se pot amesteca", a spus Constantinescu.

Adamescu a afirmat, marti, ca tranzactia in urma careia Astra a preluat operatiunile subsidiarei locale a grupului francez AXA, liderul mondial in acest domeniu, va conduce la imbunatatirea indicatorilor de solvabilitate si lichiditate ai asiguratorului roman.

"La finele anului trecut, Astra a cumparat subsidiara AXA din Romania. AXA a invitat la discutii pe Astra, VIG si Aegon. Noi am cumparat-o. Am primit felicitari din toate partile, si din afara tarii, inclusiv de la concurenta. Am cumparat AXA Romania cu un euro si primeam 35 milioane euro infuzie de capital. In urma tranzactiei, asa cum am anuntat, indicatorii financiari privind solvabilitatea si lichiditatea urmeaza sa se dubleze. ASF a tergiversat aprobarea tranzactiei, ei nu accepta preluarea AXA Romania de catre Astra, care ar fi insemnat rezolvarea problemelor Astra. ASF nu vrea rezolvarea problemei Astra. ASF vrea sa distruga Astra", a spus Adamescu.
Din calculele ASF, Astra va avea nevoie de o majorare de capital semnificativa, urmand ca administratorul special sa stabileasca suma necesara pentru acest aport de capital.

La mijlocul lunii martie, actionarii Astra au fost convocati pentru a discuta majorarea capitalului social al Astra cu 20 milioane de lei, de la 192,7 milioane de lei.

Potrivit ASF, societatea va fi obligata sa onoreze din propriile disponibilitati financiare existente sau rezultate din administrarea speciala toate solicitarile care decurg din politele de asigurare, care sunt valabile de la momentul emiterii pana la expirare.

"Inainte de luarea masurii de redresare financiara prin administrare speciala pentru Astra, ASF a indeplinit toate procedurile legale privind urmarirea respectarii termenlor stabilite prin planul de masuri impus de fosta conducere a CSA in sarcina Astra. Prin nota de control s-a constatat ca planul de masuri, care avea termen 31 decembrie 2013, nu a fost realizat", se precizeaza in comunicatul remis marti de ASF.

Simultan cu introducerea administrarii speciale, societatii Astra i-au fost impuse si alte obligatii, respectiv inventarierea dosarelor de dauna inregistrate in evidentele societatii, in vederea evaluarii daunelor reale si a stabilirii obligatiilor de plata fata de creditorii de asigurari, luarea masurilor necesare pentru calcularea corespunzatoare si in conformitate cu cerintele legale a rezervelor tehnice constituite de societate, interzicerea efectuarii de investitii in valori mobiliare si imobiliare cu exceptia plasamentelor in depozite bancare si titluri de stat sau certificate de trezorerie, precum si interzicerea instrainarii bunurilor si/sau activelor societatii fara aprobarea prealabila a ASF.

De asemenea, asiguratorul trebuie sa aplice masurile necesare in vederea accelerarii recuperarii imprumuturilor acordate in cadrul grupului si sa interzica acordarea de noi imprumuturi, sa inventarieze si sa evalueze creantele inregistrate in evidentele societatii si sa anuleze creantele din asigurare aferente contractelor iesite din perioada de valabilitate si sa inregistreze rezultatele in contabilitatea societatii.

In plus, societatea va reanaliza politica de reasigurare si plasare a riscurilor catre reasiguratori cu rating acordat de agentii de rating recunoscute si va efectua uni audit de catre un auditor reputat.

Astra Asigurari este controlata de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Compania este liderul pietei de asigurari din Romania, cu subscrieri de peste un miliard de lei in 2012 si mai mult de patru milioane de clienti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri