Cele doua partide care au castigat alegerile parlamentare din Islanda au decis sa retraga candidatura de aderare a tarii la Uniunea Europeana (UE), a anuntat Guvernul de la Reykjavik, citat de AFP.

Partidul Progresului (de centru) si Partidul Independentei (de dreapta), care au obtinut victoria in ultimele alegeri parlamentare din Islanda, au ajuns la un acord in proiectul de lege care solicita Guvernului "sa retraga candidatura de aderare la Uniunea Europeana", depusa in 2010, noteaza Mediafax.

Guvernul islandez a dizolvat deja organismele de negociere cu UE, a caror activitate a fost suspendata la inceputul campaniei legislative din 2013.

"O alta candidatura nu va fi depusa fara organizarea unui referendum", anunta proiectul de lege.

In mai 2013, cele doua partide au ajuns la un acord pentru organizarea unui referendum privind aderarea tarii la UE, insa acesta nu va mai avea loc.

Islanda are divergente cu UE asupra problemei drepturilor de pescuit. Cunoscute ca "razboiul macroului", aceste divergente au aparut dupa ce Islanda a luat hotararea unilaterala de a creste in mod considerabil cota sa de macrou. Insula se afla in conflict cu UE si asupra problemei vanatorii de balene.

Industria pescuitului constituie o activitate vitala pentru aceasta insula din Atlanticul de Nord si cei peste 320.000 de locuitori a sai.

Marele avantaj al aderarii Islandei la UE ar fi adoptarea monedei euro, care ar contribui la stabilitatea economiei tarii, potrivit social-democratilor si unei minoritati din cadrul partidelor aflate la guvernare.

Presedinta grupului parlamentar al Partidului Independentei, Ragnheidur Rikhardsdottir, si-a exprimat regretul in legatura cu faptul ca s-a renuntat la organizarea unui referendum.

"Mi-as fi dorit un rezultat diferit. Dar grupul parlamentar a hotarat sa retraga candidatura in acest mod", a declarat ea pentru site-ul de stiri Visir.is.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri