Mangaierile pe crestet ale organelor de control de-a lungul timpului au facut posibile evenimentele curente din piata de asigurari. In opinia mea, nu putem vorbi decat despre o situatie financiara in piata de asigurari cangrenizata, apreciaza Mircea Ursache, vice-presedinte in cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

"Aceasta situatie nu se gaseste numai la Astra Asigurari sau Carpatica Asig. Piata asigurarilor din Romania are o problema care se cheama lipsa de supraveghere si control de ani de zile. Totusi, nu inseamna ca daca maine mergem in control la altele gasim nenorociri. Dimpotriva!", a declarat Mircea Ursache (foto), la o conferinta organizata de Finmedia si Piata Financiara.

El a adaugat ca piata are nevoie ca supravegherea adecvata sa continue, odata cu masurile radicale adoptate. "Cand vorbesti de mii de reclamatii pe an inseamna ca e o problema de fond, in interior. Nu trebuie sa ne fie rusine si frica de astfel de situatii.", a mai spus reprezentantul ASF.

Intrebat daca Astra va reusi sa obtina in Instanta anularea deciziei ASF de trecere a societatii sub administrare speciala, Mircea Urscahe a spus ca totul depinde de ceea ce o sa spuna si cercetarea ANAF-ului si rezultatul cercetarii pe zona de asigurari. "Corpul de control a constatat ca Astra a trimis de-a lungul timpului raportari si informatii gresite. S-au cerut si informatii la autoritatea monetara din Cayman dar nu s-au primit.".

ANAF a initat un control inopinat la Astra Asigurari, dupa ce Autoritatea de Supraveghere Financiara a instituit procedura de redresare financiara prin administrare speciala a companiei, a suspendat actionarii si conducerea si a numit KPMG ca administrator special. Institutia a initiat deja procedurile de control, in urma sesizarii ASF privind suspiciuni de frauda fiscala in cadrul societatii de asigurare.

Actiunea de control inopinat a inceput deja. Ea va fi urmata de verificarile Inspectiei Fiscale si de alte verificari incrucisate pentru a se gasi eventualele canale de «sifonare» a unor importante sume de bani.

ASF a intocmit un raport prin care suspecteaza Astra Asigurari ca a subestimat in mod voit daunele pe care ar putea sa le plateasca, astfel ca rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decat era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, raport pe baza caruia BNR a sesizat DNA. Raportul invoca acrodarea de credite mari catre companii din grup, reasigurari la companii de reasigurare inregistrate in insulele Cayman si risc de neplata in caz de dezastre naturale.

In replica, proprietarul Astra, omul de afaceri Dan Adamescu, a catalogat decizia ASF ca fiind o lovitura "de tip mafiot", incalificabila, care va genera un soc international urias. Adamescu sustine ca ASF blocheaza preluarea subbsidiarei din Romania a grupului francez AXA, care ar fi rezolvat problemele companiei Astra.

De asemenea, omul de afaceri a anuntat ca va contesta in justitie decizia ASF privind deschiderea procedurii de redresare financiara pentru Astra. Astra Asigurari este controlata de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL - 27,02%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri