Decizia ASF, din 18 februarie 2014, prin care a dispus deschiderea procedurii de redresare financiara a Astra Asigurari, suspendarea drepturilor de actionar al The Nova Group Investments Romania (TNG) si numirea a KPMG ca administrator special este "nelegala si excesiva, cu depasirea prerogativelor stabilite de lege", arata un comunicat TNG.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat, martea trecuta, ca a instituit procedura de redresare financiara prin administrare speciala a companiei Astra Asigurari, cea mai mare firma de profil din Romania, aflata in proprietatea omului de afaceri Dan Adamescu (foto), a suspendat actionarii si conducerea si a numit KPMG Advisory ca administrator special.

"Astra a adoptat si a prezentat Autoritatii un plan de masuri care prevede, inclusiv, o majorare de capital compusa dintr-un aport al actionarilor existenti si din fuziunea cu societatea achizitionata AXA Romania care va determina cresterea capitalului Astra cu peste 150 milioane lei. Astra a solicitat Autoritatii in repetate randuri sa aiba in vedere acest plan de masuri, insa raspunsul a venit abia dupa deschiderii procedurii de redresare financiara.", se arata in comunicatul TNG.

Astra Asigurari este controlata de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL - 27,02%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

ASF a deturnat procedura de redresare financiara a Astra Asigurari.

In continuare se mentioneaza in comunicatul de presa ca "in ciuda faptului ca implementarea masurilor propuse prin planul de masuri incepuse deja, societatea convocand adunarea generala extraordinara a asociatilor la data de 12 decembrie 2014, aspect comunicat catre ASF prin rapoartele curente si a adreselor de informare, Autoritatea a actionat abuziv suspendand dreptul la vot al actionarilor, zadarnicind astfel orice fel de demers de majorare a capitalului social si de satisfacere a necesitatilor imediate de lichiditati ale societatii."

In opinia TNG, "Autoritatea a deturnat astfel procedura de redresare financiara de la scopul acesteia si a adoptat aceasta masura careia i-a oferit caracter sanctionator si destructiv, cu incalcarea normelor in vigoare. Incalcand principiile transparentei si aplicarii unitare, fara sa dea efect planului de redresare propus de Societate, asa cum avea obligatia conform legii, ASF a ales masura cu cel mai mare efect devastator, respectiv numirea unui administrator special (KPMG Advisory SRL)."

ASF a intocmit un raport prin care suspecteaza Astra Asigurari ca a subestimat in mod voit daunele pe care ar putea sa le plateasca, astfel ca rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decat era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, raport pe baza caruia BNR a sesizat DNA. Raportul invoca acrodarea de credite mari catre companii din grup, reasigurari la companii de reasigurare inregistrate in insulele Cayman si risc de neplata in caz de dezastre naturale.

Controlul a fost demarat in momentul notificarii intentiei de preluare a AXA Romania.

In replica, Dan Adamescu a catalogat decizia ASF ca fiind o lovitura "de tip mafiot", incalificabila, care va genera un soc international urias. Adamescu sustine ca ASF blocheaza preluarea subbsidiarei din Romania a grupului francez AXA, care ar fi rezolvat problemele companiei Astra.

"Controlul pretins inopinat, care a adus la instituirea redresarii financiare asupra societatii Astra, a fost demarat in momentul notificarii intentiei de preluare a companiei AXA Romania. In loc sa aprobe achizitia AXA si fuziunea cu Astra, si crearea unei companii de asigurari mai bine capitalizate, ASF a hotarat sa blocheze tranzactia prin masuri abuzive.", mai spune TNG, adaugand ca societatea a depus, la data 28 noiembrie 2013, in fata Autoritatii documentele relevante cu privire la achizitie, in vederea evaluarii potentialului achizitor si a proiectului de achizitie de catre ASF.

Desi cadrul legal instituie Autoritatii un termen de 60 zile in care aceasta sa se pronunte pe cererea de autorizare a fuziunii, Autoritatea ar fi amanat succesiv acest termen pana la data in care a dispus masura intrarii in redresare financiara fata de Astra.

"Inca inainte de data inceperii controlului care a dus la decizia din data de 18 februarie 2014, decizia reprezentantilor ASF era luata, controlul neavand un caracter real si neurmarind adoptarea unor masuri benefice societatii, ci preconstituirea unui inscris pentru a justifica masura abuziva hotarata inca din data de 20 ianuarie 2014, astfel cum rezulta din minuta intalnirii din acea data, care a avut loc la sediul ASF si in cadrul careia presedintele ASF aducea la cunostinta reprezentantilor societatii decizia ASF de a institui administrarea speciala.", se arata in comunicatul citat.

In concluzie, "prin acest sir de abuzuri, actiunile ASF duc la concluzia ca nu se doreste intarirea financiara a societatii de asigurari. ASF pericliteaza astfel interesele celor peste 4 milioane de asigurati Astra Asigurari si se joaca in un mod iresponsabil cu intreaga stabilitate a industriei asigurarilor contribuind la distorsiunea grava a pietei asigurarilor."

The Nova Group Investments Romania afirma ca "in calitate de actionar caruia i-au fost vatamate grav drepturile, inclusiv dreptul de proprietate, drept ce este garantat prin art. 1 din Protocolul 1 a CEDO in ceea ce priveste proprietatea actionarilor semnificativi, va actiona prin toate mijloacele pentru restabilirea legalitatii si atragerea raspunderii persoanelor care se fac vinovate pentru destabilizarea Astra Asigurari prin adevarate actiuni criminale."

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri