Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat, martea trecuta, ca a instituit procedura de redresare financiara prin administrare speciala a Astra, cea mai mare firma de asigurari, aflata in proprietatea omului de afaceri Dan Adamescu, a suspendat actionarii si conducerea si a numit KPMG Advisory ca administrator special.

ASF a intocmit un raport prin care suspecteaza Astra Asigurari ca a subestimat in mod voit daunele pe care ar putea sa le plateasca, astfel ca rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decat era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, raport pe baza caruia BNR a sesizat DNA. Raportul invoca acrodarea de credite mari catre companii din grup, reasigurari la companii de reasigurare inregistrate in insulele Cayman si risc de neplata in caz de dezastre naturale.

In replica, Dan Adamescu a catalogat decizia ASF ca fiind o lovitura "de tip mafiot", incalificabila, care va genera un soc international urias. Adamescu sustine ca ASF blocheaza preluarea subsidiarei din Romania a grupului francez AXA, care ar fi rezolvat problemele companiei Astra. Asiguratorul este controlat de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL - 27,02%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

De asemenea, The Nova Group Investments a numit decizia ASF, din 18 februarie 2014, prin care a dispus, deschiderea procedurii de redresare financiara a Astra, suspendarea drepturilor de actionar si numirea a KPMG Advisory ca administrator special drept nelegala, excesiva si cu depasirea prerogativelor stabilite de lege. In acelasi timp, ASF considera ca transmiterea catre presa a salariilor din cadrul Autoritatii face parte dintr-o presiune publica pe care au dorit-o cei care ar fi preferat ca ASF sa nu constate neregulile din piata asigurarilor.

Initial, la societatea Astra Asigurari a avut loc un control care a inceput in 2012 si s-a terminat in 2013. Mai precis a fost finalizat vineri, 26 aprilie 2013, in conditiile in care noua conducere ASF a venit luni, 29 aprilie. "Noi cand am venit aici am gasit controlul finalizat, iar singura decizie luata in urma acelui control a constat intr-un plan de masuri esalonat in noua luni de zile. Asadar, avea termen 31 decembrie 2013, astfel ca ne-a fost greu sa intervenim vis-a-vis de planul de masuri stabilit de fosta conducere a CSA.", a declarat Dan Radu Rusanu, presedintele ASF.

Cum s-au desfasurat evenimentele (potrivit comunicarii ASF):

1. In data de 20 ianuarie 2014, Autoritatea finalizeaza controlul de la sediul ASF la Astra privind modul in care societatea a indeplinit planul de masuri cu termen 31 decembrie 2013.

"Controlul pretins inopinat, care a adus la instituirea redresarii financiare asupra societatii Astra, a fost demarat in momentul notificarii intentiei de preluare a companiei AXA Romania. In loc sa aprobe achizitia AXA si fuziunea cu Astra, si crearea unei companii de asigurari mai bine capitalizate, ASF a hotarat sa blocheze tranzactia prin masuri abuzive.", au declarat reprezentantii The Nova Group Investments cu privire la acest eveniment.

De asemenea, acestia mentioneaza ca "Astra a adoptat si a prezentat Autoritatii un plan de masuri care prevede, inclusiv, o majorare de capital compusa dintr-un aport al actionarilor existenti si din fuziunea cu societatea achizitionata AXA Romania care va determina cresterea capitalului Astra cu peste 150 milioane lei".

Intrebat daca preluarea de catre Astra a operatiunilor AXA Romania ar fi condus la imbunatatirea indicatorilor de solvabilitate si lichiditate, asa cum sustine patronul Astra, omul de afaceri Dan Adamescu, Cristian Constantinescu, fost sef UNSAR a afirmat insa ca efectul s-ar fi resimtit "numai pe sectorul asigurarilor de viata. Banii se vor duce in segmentul asigurarilor de viata al companiei si numai acolo. Astra este un asigurator compozit, practica si asigurari generale si asigurari de viata. Legislatia este foarte clara in acest sens. Banii nu se pot amesteca".

2. In data de 26 ianuarie 2014, o prima lista cu salarii denaturate din ASF a aparut in spatiul public, la postul B1TV.

3. In aceasta perioada s-a finalizat controlul la sediul Astra si s-au stabilit punctual neregulile in activitatea societatii, inclusiv indicii ferme in privinta unor fapte infractionale.

4. In data de 7 februarie 2014, ASF a transmis societatii Astra procesul verbal de control, conform legii. In data de 12 februarie 2014, societatea a transmis la ASF procesul verbal de control cu observatiile sale.

5. In data de 10 februarie 2014, societatea Astra a primit notificarea din partea ASF ca marja de solvabilitate si coeficientul de lichiditate ale societatii sunt subunitare. Legea impune Autoritatii de Supraveghere sa deschida procedura de redresare financiara prin administrare speciala in cazul in care marja de solvabilitate scade sub valoarea de 1.

6. In data de 11 februarie 2014, ASF a stabilit data de 18 februarie 2014 pentru sedinta Consiliului ASF in care urma sa fie analizat raportul Corpului de control si Nota Directiei de Supraveghere si Stabilitate Financiara in privinta societatii Astra.

7. In data de 12 februarie 2014, postul Realitatea TV a prezentat o serie de informatii desprel ASF, pe care autoritatea le-a catalogat drept "un atac fara precedent cu informatii false, denaturate si mincinoase la adresa activitatii si personalului ASF implicat in constatarea faptelor care au dus la deciziile de sanctionare a societatii Astra". ASF a sesizat CNA in acest sens.

Citeste si:

    8. In data de 14 februarie 2014, Hotnews.ro a publicat informatii despre salariile conducerii ASF si ale angajatilor ASF. "Publicarea informatiilor a condus la o presiune fara precedent la adresa conducerii ASF, cu 4 zile inainte de dezbaterea in Consiliul ASF a neregulilor descoperite la societatea Astra", potrivit autoritatii.

    9. In data de 18 februarie 2014, Consiliul ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala pentru societatea Astra.

    10. In data de 18 februrarie 2014, Dan Adamescu, patronul societatii Astra, despre care ASF spune ca "are indicii ferme despre fapte de natura infractionala (confirmarea lor fiind atributul altor institutii ale statului)", a atacat autoritatea de supraveghere denumind decizia ASF drept "o lovitura in stil mafiot" si numind conducerea ASF "incompetenta".

    Citeste si:

      11. In data de 19 februarie 2014, un alt atac fara precedent la adresa unei autoritati de supraveghere a fost declansat de catre Presedintele Romaniei, care a denumit institutia ASF - "o cloaca", iar conducerea ASF drept "incompetenta". ASF a subliniat insa ca Presedintia Romaniei este beneficiar legal al tuturor informatiilor legate de salarizarea ASF si a informatiilor legate de competentele conducerii ASF si ar fi trebuit sa dispuna de informatiile corecte in urma cu mult timp, nu doar dupa decizia referitoare la Astra.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Marius Alexandru Stanciu
      Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


      Setari Cookie-uri