Bancile romanesti pot prelua modele mai ieftine de evaluare a riscurilor

Bancile romanesti mai au timp, in acest an, sa-si adapteze operatiunile la cerintele acordului Basel II, care are si abordari mai simple, care pot fi aplicate in Romania, la costuri mai mici, a declarat, marti, un consilier al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

In opinia sa, nici o banca nu este total pregatita pentru a lucra in conditiile impuse de Basel II. "inca mai este timp. Puteti face o multime de lucruri in acest an. O alta pesrpectiva este aceea ca nu exista un singur model de adaptare la Basel II. Asa incat, daca o varianta nu este confortabla pentru banci, acestea pot opta pentru modele mai simple. Variantele mai putin complicate sunt dor imbunatatiri ale acordului Basel I, sistemul actual, si asta nu e o mare provocare, nici din punct de vedere tehnic, nici din perspectiva manageriala. Cred ca orica banca comerciala poate sa faca acest lucru", a explicat Nagz, citat de NewsIn.

Sistemele sofisticate de evaluare a riscurilor, care se pliaza perfect pe criteriile acordului Basel II, sunt mai costisitoare, pentru ca presupun noi tehnologii informationale, investitii mari si consultarea matematicienilor, ceea ce poate fi un exercitiu scump, spune Nagy.

"Modelele de evaluare a riscului au costuri mai mici. Dar, in timp, bancile vor trebui sa-si adapteze evaluarile la Basel II, pentru ca vor dori sa-si imbunatateasca gestionarea riscurilor, sistemul de tehnologie informationala. Pentru a-si servi clientiii mai nine, bancile vor trebui sa se adapteze la Basel II . Ceea ce conteaza este ca se pot concentra asupra adaptarii un an sau doi", a spus Nagy.

Unele banci ar putea avea probleme, in perspectiva adoptarii Basel II, a avertizat Nagy.

"Nu este exclusa posibilitatea unor fuziuni sau preluari pentru consolidarea unor banci, la care trebuie sa se astepte toata lumea", a adaugat Nagy.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri