Firma de avocatura Mayer Brown, unde lucreaza si fostul ambasador SUA la Bucuresti Mark Gitenstein, a incheiat un contract de consultanta cu Astra pentru o posibila listare a asiguratorului la Londra, dar proiectul este suspendat dupa ce ASF a pus asiguratorul sub supraveghere speciala.

"Am fost intrebat ce trebuie facut ca Astra sa fie listata la bursa londoneza. Firma mea are o mare experienta in domeniu. Am facut multe listari la bursa londoneza pentru companii din tari in curs de dezvoltare, mai ales din Europa Centrala si de Est. Asa ca am acceptat sa vin cu o echipa, sa analizam situatia. Asa ca am initiat acel proces. N-am fost deloc implicat in activitatea de reglementare a asigurarilor. Odata ce au aparut probleme, le-am spus ca, pana se rezolva, acel proiect va fi suspendat. Aceasta este situatia acum. Sper sa iasa cu bine din investigatie, sa se rezolve si, odata rezolvata problema, vom redemara procesul", a afirmat Gitenstein, la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de PRO TV, potrivit Mediafax.

Gitenstein este avocat de profesie si a fost ambasador al SUA la Bucuresti timp de peste trei ani. El si-a incheiat mandatul in decembrie 2012 si s-a intors in SUA, unde a revenit la firma de avocatura Mayer Brown. In luna aprilie a anului trecut, fostul ambasador a fost ales membru in Comitetul Reprezentantilor la Fondul Proprietatea.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a instituit pe 18 februarie, procedura de redresare financiara prin administrare speciala a Astra, liderul pietei de asigurari, a suspendat actionarii si conducerea si a numit firma KPMG Advisory ca administrator special. Potrivit KPMG, redresarea financiara prin administrator special nu are implicatii asupra activitatii comerciale desfasurate de Astra - contractele de asigurare in vigoare urmand sa fie derulate in conditii normale - ci este menita sa contribuie la reechilibrarea parametrilor financiari ai asiguratorului, astfel incat toate drepturile asiguratilor sa fie protejate corespunzator.

Fostul ambasador considera ca listarea unor companii locale importante, cum ar fi Fondul Proprietatea, si pe o bursa externa va atrage atentia investitorilor straini asupra Romaniei. Fondul Proprietatea ar urma sa fie listat in acest an si la bursa de la Londra, unde deja este listat producatorul de gaze naturale Romgaz.

Astra Asigurari este controlata de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Compania este liderul pietei de asigurari din Romania, cu subscrieri de peste 1 miliard de lei in 2012 si mai mult de patru milioane de clienti.
Piata asigurarilor generale si de viata a depasit 8 miliarde de lei in 2013, conform datelor preliminare ale ASF.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri