Miliardarul George Soros crede ca sistemul bancar este un “parazit” care trage in jos revenirea economica si acuza ca instutitiile de reglementare au facut prea putin pentru a rezolva problemele care au dus la criza din 2008, scrie The Guardian.

“Sistemul bancar se comporta ca un parazit al economiei reale”, mentioneaza Soros in noua sa carte “Tragedia Uniunii Europene”.

Profitabilitatea industriei financiare a fost excesiva, pentru o perioada 35% din profitul total inregistrat de toate companiile din Marea Britanie si SUA provenea din acest sector, spune George Soros.

Cunoscutul investitor a subliniat ca problemele care au dus la criza din zona euro raman in buna parte nerezolvate.

“S-au facut foarte putine lucruri pentru a corecta expunerile speculative prea mari ale bancilor din sistemul european. Capitalul bancilor este subtire avand in vedere cifrele din bilant, iar asta le face foarte vulnerabile”.

De asemenea, problema cazurilor in care o banca este considerata "prea mare pentru a cadea” nu a fost rezolvata.

Citeste si:
Economia tarii se afunda: Deficit bugetar in crestere masiva
Economia tarii se afunda:...

“Un pericol adevarat pentru sistemul financiar este relatia incestuoasa dintre autoritatile nationale si administrarea bancilor. Franta, in mod special, este faimoasa pentru inspectorii sai de finante, care ajung sa conduca banci importante”, afirma George Soros.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Chiritoiu: Infrastructura, cea mai ramasa in urma din economia tarii