In ceea ce priveste regimul taxelor, in mod clasic avem in vedere doar jumatatea cercului pentru ca privim fiscalitatea ca raportul dintre contribuabil debitor si buget - creditor. In realitatea, exista si cealalta jumatate a cercului in care rolulrile se inverseaza", a declarat avocatul Madalin Irinel Niculeasa, partener al casei de avocatura Niculeasa Law Office.

"Daca s-ar inchide acest cerc, inclusiv la nivel mental si institutional, fiscalitatea ar arata altfel. De exemplu, este anormal ca restituirea TVA sa fie stabilita pe plafoane. Exista in Guvern si, implicit in Ministerul Finantelor, politica de a se aproba plafoane pentru restituire. Cred ca fiecare ministru al Finantelor care a fost numit a spus ca a majorat plafonul de rambursare a TVA. Adica, valoarea maxima care se ramburseaza intr-o perioada de timp", a spus Madalin Irinel Niculeasa (foto).

Declaratiile au fost facute la Conferinta Fiscal 2014, editia a doua, organizata de wall-street.ro, in parteneriat cu Niculeasa Law Office si KPMG.

In opinia sa, situatia plafoanelor pentru ramursarea TVA reprezinta "o chestiune cat se poate de anormala, pentru ca statul, daca are toate mijloacele sa recupereze de la contribuabil taxele si impozitele, atunci cand acesta este debitor, in schimb cand statul este debitor in fata contribuabilului, fie exista o ordonanta cu privire la executarea institutiilor publice si o intreaga procedura, fie Ministerul Finantelor stabileste plafoane. Insa, fiscalitatea trebuie privita la nivelul intregului cerc. Daca statul nu are limite atunci cand trebuie sa ma excute pe mine, nici eu nu ar trebui sa am limite atunci cand trebuie sa execut statul", a precizat avocatul.

Citeste si:
Analiza: Ce taxe plateste o familie din Romania cu un copil
Ce taxe plateste o familie...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si