BRD-Groupe Societe Generale (BRD) si-a propus sa revina pe profit in acest an, mizand pe reducerea provizioanelor, care in ultimii doi ani au cauzat bancii o pierdere cumulata de 716 milioane lei, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pentru 2014.

Banca considera ca provizioanele vor inregistra o "normalizare asteptata, dupa eforturile sustinute de imbunatatire semnificativa a gradului de acoperire cu provizioane", potrivit unui raport privind bugetul de venituri si cheltuieli publicat pe site-ul bancii.

Totodata, BRD estimeaza diminuarea venitului net bancar in 2014, in principal datorita unei activitati de creditare inca reduse si a efectelor de baza nefavorabile, precum si cresterea limitata a marjei de dobanda (usoara crestere a volumelor, stabilitate a marjei de intermediere globale), venituri din comisioane in crestere prin intensificarea gradului de echipare, potrivit Mediafax.

Banca va continua masurile pentru optimizarea costurilor operationale, cresterea acestora ramanand, in consecinta, moderata, sub nivelul inflatiei. BRD vizeaza "mentinerea unei retele bine dimensionata, concomitent cu continuarea efectuarii de ajustari pragmatice, accelerarea tranzitiei spre un model bancar relational complet, cresterea numarului de consilieri de clientela, prin redimensionarea personalului", precum si continuarea extinderii numarului de agentii cu program prelungit.

Alte tinte ale bancii sunt reorientarea tranzactiilor bancare curente spre banca la distanta si automate, ajustari ale activitatii de back office si a organizarii si structurii functiilor suport, precum si "continuarea standardizarii, automatizarii si simplificarii proceselor".

BRD mizeaza pe o crestere de 4% a creditelor nete, acestea urmand sa ajunga in acest an la 28,9 miliarde lei, dupa ce anul trecut nivelul imprumuturilor a scazut cu 11,8%, la 27,8 miliarde lei, de la 31,5 miliarde lei in 2012. Evolutia ar urma sa fie determinata de o majorare cu 11,8% a creditelor nete acordate persoanelor juridice, la 12,9 miliarde lei, in timp ce imprumuturile pentru persoanele fizice sunt anticipate sa scada cu 1,5%, la 16 miliarde lei.

Creditele nete acordat anul trecut persoanelor juridice au coborat cu 24%, la 11,6 miliarde lei, de la 15,2 miliarde lei in 2012, iar imprumuturile pentru persoanele fizice au scazut cu 0,4%, de la 16,3 miliarde lei in 2012 la 16,2 miliarde lei.

Strategia comerciala pentru acest an pe segmentul persoanelor fizice prevede definirea si dezvoltarea unui plan de actiune care sa impiedice reducerea numarului de clienti, consolidarea pozitiei pe piata economiilor, continuarea promovarii creditelor imobiliare si sustinerea productiei de credite de consum prin campanii specifice, promovarea activa a ofertei de banca la distanta in scopul cresterii gradului de utilizare a canalelor alternative, precum si continuarea focusului pe actiuni vizand imbunatatirea calitatii serviciilor.

In ceea ce priveste companiile, BRD are ca tinta reluarea cresterii finantarilor de credite, dezvoltarea unei strategii sectoriale in concordanta cu oportunitatile pietei, vizand cu prioritate sectoarele energie, agricultura/agro-industriale, infrastructura, mari comercianti si mari exportatori.

Banca vrea sa fie "partenerul bancar de referinta in cadrul programelor de dezvoltare nationale si europeene", vanzand si "consolidarea pozitiei pe cash management", potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pentru acest an.
Bugetul pentru acest an prevede si continuarea politicii de diversificare a surselor de finantare prin focus pe colectarea de depozite de la clientela retail, continuarea atragerii si plasarii de finantari de la institutii financiare internationale, "ameliorarea in consecinta a gradului de autonomie financiara a bancii", cresterea ponderii in total resurse a depozitelor si reducerea finantarii din partea grupului Societe Generale.

Depozitele atrase sunt anticipate sa scada cu 3,6%, la 34,8 miliarde lei, dupa ce anul trecut au urcat cu 13,5%, la 36,1 miliarde lei. In anul 2012, depozitele au cumulat 31,8 miliarde lei. Banca estimeaza ca sumele atrase de la persoanele fizice vor creste cu 7,5%, de doua ori mai rapid decat anul trecut, si vor ajunge la 18,1 miliarde lei. Depozitele constituite de persoanele fizice au avansat anul trecut cu 3,4%, la 16,8 miliarde lei de la 16,2 miliarde lei in 2012.

Pe de alta parte, BRD considera ca depozitele atrase de la companii vor scadea cu 13,3%, la 16,8 miliarde lei, dupa ce anul trecut au crescut cu 24,1%, la 19,4 miliarde lei, de la 15,6 miliarde lei in anul 2012. Raportul credite nete/depozite ar urma sa urce in acest an cu 6,1 puncte procentuale, la 83%, dupa ce anul trecut a scazut cu 22,1 puncte, la 77%. In 2012, raportul a fost de 99%.
BRD estimeaza sa ajunga in acest an la 2,333 milioane de clienti, dupa ce anul trecut numarul a scazut la 2,279 milioane, de la 2,321 milioane in anul 2012.

Banca a luat in considerare pentru acest an un scenariu economic cu crestere de 2,5% a PIB, inflatie in crestere (3,4% in 2014 fata de 1,6% in 2013), in special datorita unui efect statistic de baza. Rata medie a dobanzii ROBOR pentru 3 luni a fost estimata la 3,5% pe an, iar cursul de schimb stabil.

Totodata, BRD vede mediul bancar cu o crestere de 5% a volumelor depozitelor (dupa 7% in 2013), apetitul pentru economii al populatiei va ramane ridicat (depozite persoane fizice: +6%), crestere limitata a volumului de credite (estimata in jur de 1%), continuarea scaderii creditelor de consum si a cresterii creditelor pentru locuinte, mentinerea unei cereri de creditare redusa din partea companiilor, precum si o scadere importanta a finantarii in valuta pentru companii, ca urmare a modificarilor reglementare intrate in vigoare anul trecut.

Bugetul de venituri si cheltuieli urmeaza sa fie dezbatut in Adunarea Generala a Actionarilor programata pentru 17 aprilie. Pe ordinea de zi figureaza si alegerea a doi membri in Consiliul de Administratie al bancii. Director regionalul pentru Europa al diviziei internationala Banci si Servicii Financiare din cadrul grupului Societe Generale, Giovanni Luca Soma, si economistul Aurelian Dochia sunt propusi pentru cate un loc in CA.

Giovanni Luca Soma a inceput sa lucreze in grupul Societe Generale in 2002 ca director regional si ulterior a ocupat functiile de director general adjunct al ALD Automotive Group si director general al ALD International. In 2010, a fost numit director al Diviziei Societe Generale Credite de consum, leasing operational si gestionare a flotei auto, iar in prezent este director regional pentru Europa, Divizia Internationla Banci si Servicii Financiare, potrivit CV-ului publicat pe site-ul BRD.

Aurelian Dochia este in prezent membru al Consiliului de Administratie al BRD Finance IFN si este asociat in firma de consultanta Concept Consultanta Economica si de Afaceri. El a fost membru in Consiliul de Administratie al unor firme din grupul BRD, al SIF Muntenia, al Fondului Proprietatii de Stat, al Centrului Roman pentru Politici Economice (CEROPE) - un centru de studii non-guvernamental.

Consiliul de Administratie al BRD este compus in prezent din noua membri si este prezidat de Philippe Charles Lhotte. Ceilalti membri sunt Petre Bunescu (director general adjunct), Jean-Luc André Joseph, Didier Alix, Bernardo Sanchez Incera, Jean-Louis Mattei, Dumitru Popescu, Sorin Marian Coclitu si Ioan Cuzman.

Grupul financiar francez Societe Generale detine 60,17% din actiunile BRD, Fondul Proprietatea are 3,64% din titluri, iar cele cinci SIF-uri detin impreuna aproape 16,7% din actiuni. SIF Transilvania are cel mai mare pachet, de 4,56% din titluri, SIF Banat-Crisana detine 3,41%, SIF Oltenia - aproape 3,33%, SIF Muntenia - 3,16%, iar SIF Moldova - 2,23%.

Actiunile BRD au scazut cu aproape 3% in prima parte a sedintei bursiere de vineri si au ajuns la pretul de 8,135 lei/titlu. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a bancii este de 5,83 miliarde lei (1,3 miliarde euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri