Noile sanctiuni impuse Moscovei, anuntate de catre Statele Unite, vizeaza cercul de apropiati ai presedintelui rus, dar si o institutie financiara ruseasca si proprietarul acesteia, prezentat drept "bancherul lui Putin", relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Banca Rossiya si actionarul principal al acesteia - miliardarul si magnatul media Iuri Kovalciuk - au fost inclusi pe lista creata de catre Statele Unite luni ca represalii fata de anexarea Crimeei de catre Rusia.

Sanctiunile prevad ca eventuale averi pe care le detin in Statele Unite sa fie de-acum blocate, iar acestia nu mai pot sa faca afaceri cu cetateni sau firme americane.

Potrivit Trezoreriei americane, Banca Rossiya este "banca persoanla a oficialilor de rang inalt din Federatia Rusa" si dispune de active in valoare de zece miliarde de dolari, concentrate in sectoarele petrolului si gazelor naturale. Aceasta este cea de-a 17-a cea mai importanta banca din tara, potrivit Departamentului Trezoreriei.

Principalul actinar al bancii, Kovalciuk, este "un apropiat consilier al presedintelui (Vladimir) Putin si este prezentat adesea ca bancherul sau personal", da asigurari Trezoreria.

Revista Forbes i-a evaluat averea personala la suma de 1,4 miliarde de dolari, provenind din participatiile in cadrul unor companii de asigurari, posturi de televiziune si operatorului in domeniul telefoniei mobile Tele2Russia.

Noile sanctiuni americane vizeaza, de asemenea, alti membri ai cercului de apropiati ai presedintelui rus, ca miliardarul Ghenadi Timscenko si fratii Arkadi si Boris Rotenberg.

Potrivit Forbes, Timscenko, cofondatorul firmei de comert cu hidrocarburi Gunvor, detine o avere personala in valoare de 15,3 miliarde de dolari, fiind al saselea cel mai bogat om din Rusia.

La sfarsitul lui 2011, presedintele Putin a dezmintit ca l-a ajutat pe acest apropiat al sau, pe care-l cunoaste de mult timp, sa adune o avere imensa, dand asigurari ca nu se ocupa cu "interese in lumea afacerilor".

In ceea ce-i priveste pe fratii Rotenberg, ei ar fi primit contracte in valoare de sapte miliarde de dolari in cadrul lucrarilor pentru Jocurile Olimpice (JO) de Iarna de la Soci, din ordinul direct al presedintelui rus, da asigurari Trezoreria americana. "Ce doi frati au adunat o avere imensa in timpul mandatului domnului Putin la conducerea Rusiei", afirma Departamentul american.

Unul dintre ei, Arkadi, este totodata partenerul la judo al presedintelui rus.

Sursa foto: Kremlin

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri