Banca Romaneasca, detinuta de grupul elen NBG, si-a majorat anul volumul de credite noi acordate IMM-urilor cu circa 35%, in timp ce creditele neperformante pe aceasta zona s-au stabilizat, a declarat Cosmin Calin, directorul executiv al Banca Romaneasca, responsabil cu divizia de corporate banking, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Oficialul Banca Romaneasca nu a oferit prea multe detalii cu privire la performanta financiara a bancii in 2013, in conditiile in care banca nu si-a publicat inca rezultatele financiare. In schimb, banca mama a revenit pe profit anul trecut, pe fondul imbunatatirii situatiei economice in Grecia.

In ceea ce priveste plasamentele IMM-urilor, acestea nu au fost anul trecut mai dispuse sa constituie depozite, tinand cont ca companiile de acest calibru ai lichiditati reduse. In genral sunt depozite pe termen scurt, overnight sau maximum o luna.

Pe zona de companii mari, insa, Banca Romaneasca a consemnat o crestere a depozitelor constituite, datorita dobanzilor mai ridicate pe parcursul lui 2013.

Cosmin Calin subliniaza insa ca in acest an se observa deja o rocada catre depozitele in valuta, datorita scaderii semnificative a indicelui ROBOR.

"Tinand cont ca s-au apropiat foarte mult dobanzile dintre euro si leu, companiile au inceput sa se orienteze pe moneda europeana".

Neperformantele s-au stabilizat

Oficialul Banca Romaneasca sustine ca 2013 a fost un an de stabilizare in ceea ce priveste neperformantele pe zona de IMM, intrucat banca a avut mult mai putine insolvente, a si rezolvat unele dintre ele si a colectat creante, chiar daca procesul de recuperare este unul foarte lung.

Perioada de recuperare a creantelor in urma insolventelor este de 3 ani.

Directorul executiv al bancii nu a precizat cu cat a coborat rata creditelor neperformante in segmentul IMM, dar "este sub media pe sistem". El pune aceasta stabilizare a neperformantelor in zona companiilor mici si mijlocii pe seama ajustarii politicii de risc ce a avut loc in 2009.

"Am avut in 2009 un proces de reajustare. La fiecare reinnoire am intrat in negocieri pentru restructurare de atunci. Oriunde vedeam ca exista o supra-indatorare, o reesalonam, o imparteam si astfel am reusit sa trecem 2009 si 2010 mai linistit. 2011a fost un an mai greu pentru IMM-uri, cu foarte multe insolvente, dupa care usor s-a reluat perioada de recuperare, s-au stins termenele de insolventa, am inceput sa si executam. Am nceput sa iesim cand trebuie si colateralele pe care le-am avut au acoperit indestulator ramasita de expunere", a explicat Cosmin Calin (foto).

In ceea ce priveste insolvemtele la nivel macro, acest an nu va fi mai bun decat 2013, in opinia directorului executiv al Banca Romaneasca.

"2014 va fi un an in care se asteapta nume mari sa intre in insolventa".

Insa, portofoliul bancii nu ar trebui sa fie afectat semnificativ, dupa cum a rezultat din simularile facute, un fel de stress-test-uri pentru clientii din portofoliu.

"Nu ne asteptam la surprize majore pe tot portofoliul. In general, clientii cu semne de intrebare sunt analizati din trei in 3 luni, pentru a vedea daca produsul de restructurare se muleaza pe realitatea companiei sau daca aplicam alte strategii",

Stress-test-ul se face pe baza analizei financiare, iar ratingul obtinut incadreaza IMM-ul intr-o clasa de risc. Orice client este analizat la cel mult 12 luni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri