Euler Hermes, companie specializata in asigurarile de credit comercial si parte a grupului Allianz, a lansat un produs destinat IMM-urilor. Simplicity este o polita de asigurare a creditului comercial care protejeaza companiile mici impotriva riscului de a nu fi platite de catre clientii proprii.

Produsul Simplicity acopera in general pentru clientul asigurat situatiile de neplata sau de insolventa a partenerilor de afaceri. In functie de gradul de risc pentru clientii debitori, Euler Hermes acopera standard un minim de 60% din valoarea datoriei neachitate pana la atingerea raspunderii maxime per Client-Debitor.

Gradul de acoperire poate creste insa la 90%, cu o raspundere maxima mai mare, in cazul in cazul in care partenerii de afaceri ai asiguratului sunt evaluati cu risc mic sau mediu.

Practic, Euler Hermes face analiza financiara si evalueaza fiecare partener de afaceri al clientului asigurat pentru a-l incadra intr-o lasa de risc. Scala merge de la 1 (cel mai putin riscant client debitor), pana la 10 (client aflat in faliment).

Clasele de risc 8-10 nu sunt acoperite, in timp ce cele pana la 6 beneficiaza de asigurarea extinsa la acelasi pret precum cea standard.

Reprezentantii companiei de asigurari comerciale mentioneaza ca IMM-urile au tendinta sa isi asigure activele fixe si stocurile, dar uita de creante, care de altfel reprezinta cea mai mare parte din bilant (60%).

Mai mult, neincasarea creantelor la timp si in cel mai rau caz insolventa clientilor debitori au efecte devastatoare asupra profitabilitatii unei companii sau chiar pericliteaza viitorul acesteia.

In caz de insolventa, o companie de talie mica sau medie recupereaza maximum 2% din creante si acest lucru se face dupa o perioada de minimum 2 ani.

Reprezentantii Euler Hermes sustin ca produsul Simplicity este unic pe piata din Romania, iar zona de microintreprinderi si IMM-uri fiind de asemenea neglijata de alti asiguratori.

Totusi, compania aflata sub umbrela Allianz concureaza pe nisa asigurarilor comerciale cu alte solutii oferite de asiguratori si chiar cu bancile care ofera alternativa factoring-ului.

In opinia managerului general al Euler Hermes Romania, Cristina Rusuleanu, factoring-ul este greu accesibil de catre companiile mici si este mult mai scump, iar bancile sunt de asemenea reticente sa lucreze cu IMM-urile.

Un alt avantaj al asigurarii creantelor pare sa fie cesionarea politelor in favoarea bancilor pentru a obtine mai usor finantare. Rusuleanu spune ca multi clienti ofera bancilor ca colateral asigurarea comerciala in speranta ca vor primi finantare mai usor si sunt 4-5 banci mari, "banci de casa", care accepta politele de asigurare ale clientilor.

Care sunt costurile asigurarii Simplicity?

Un client va plati in cazul asigurarii Simplicity o prima de asigurare anuala in functie de cifra de afaceri anuala si o taxa anuala de administrare, de 900 lei + TVA, fixa indiferent de nivelul cifrei de afaceri.

Trebuie sa tineti cont insa de faptul ca Euler Hermes defineste IMM-urile si microintreprinderile la un nivel mai ridicat decat standardele romanesti. In medie, clientii au o cifra de afaceri de 1,5-2 milioane de euro, incadrandu-se astfel in clasa D sau E in functie de cifra de afaceri, conform tabelului prezentat de compania de asigurari.

De altfel, o microintreprindere care sa presupundem ca ar avea o cifra de afaceri de 450.000 lei (100.000 euro), costul unei asigurari Simplicity ar depasi 6% din cifra de afaceri, ceea ce ar fi un efort financiar considerabil pentru o microintreprindere.

Pentru prima de asigurare de 27.000 de lei, o companie ar beneficia insa de o acoperire extinsa de 90.000 de lei pe un client debitor, iar in cazul in care acesta ar intra in insolventa sau ar intarzia plata va recupera cu 27.000 de lei creante de trei ori mai mari. Pe tot portofoliul de clienti raspunderea maxima anuala merge pana la 225.000 lei.

Pentru companii mai mari, asigurarea comerciala devine mai profitabila. La o firma de 9 milioane de lei (2 milioane euro), costul pentru asigurarea creantelor ar reprezenta numai 0,6% din cifra de afaceri, iar raspundera anuala maxima pe polita urca la 675.000 lei, iar acoperirea pe un singur client ajunge la 270.000 lei.

Euler Hermes are o cota de 34% la nivel mondial pe zona de asigurarile de credit comercial, iar in Romania sustine ca ar avea o cota de 50%, potrivit estimarilor interne.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri