Finantarea sistemului de sanatate reprezinta o provocare in multe tari, dar in special in Romania, Bulgaria si Ungaria. La randul sau, Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca, dintre cele trei tari vecine, Romania are cea mai mica suma investita in sectorul public si privat de sanatate.

Cele mai recente studii arata ca Ungaria a avut cheltuieli cu sanatatea pe cap de locuitor de 1.669,3 dolari/an, Bulgaria 1.064 dolari/an, in timp ce Romania a cheltuit doar 901,5 dolari/an. Luand in considerare investitiile facute in ultimii ani in Romania, in 2011 s-a inregistrat o crestere de 2% in comparatie cu 2010, adica aproximativ 20 dolari pe cap de locuitor/an.

"Nu este acceptabil ca oamenii care isi platesc taxele sa nu poata primi ingrijirile medicale pe care le merita, iar un lucru foarte bine stiut in Romania este faptul ca sistemul public de sanatate este foarte slab dezvoltat. Nivelul investitiilor publice este foarte scazut, iar cresterea anuala nu este suficienta pentru a asigura ingrijire medicala de calitate tuturor cetatenilor. Acesta este motivul pentru care cetatenii trebuie sa inteleaga ca sanatatea este propria lor responsabilitate si trebuie sa caute alternative, precum asigurarea privata de sanatate.", declara Zahal Levy, presedintele MediHelp International.

Organizatia Mondiala a Sanatatii dezvaluie, de asemenea, suma de bani investita in sistemul de sanatate de catre guvernele nationale: in Romania, doar 723,3 de dolari sunt cheltuiti pe an pentru fiecare cetatean. In acelasi timp, aceasta cifra depaseste in Ungaria 1.000 de dolari pe an.

O alta diferenta intre cele trei tari vecine se inregistreaza in cazul investitiilor in planurile de sanatate pre-platite, calculate ca procent din totalul cheltuielilor private in sanatate. Astfel, Romania este la sfarsitul listei cu doar 0,4%, in comparatie cu Bulgaria cu 1% din total si Ungaria, unde 7% din totalul cheltuielior sunt reprezentate de astfel de planuri pre-platite.

"Putem observa ca cele mai recente cifre din Ungaria arata o crestere a cheltuielilor private in sanatate si ne putem astepta la o viitoare crestere, pentru ca in ultimul an au fost adoptate noi taxe si legislatii privind sistemul de sanatate. Incurajarea cheltuielilor private in sanatate ajuta guvernul sa economiseasca o parte din bani si chiar sa mareasca veniturile ce vin din taxele platite de jucatorii privati din piata: clinici, spitale si asiguratori privati de sanatate. Speram ca sistemul de sanatate din Romania se va dezvolta in aceasta maniera si guvernul va intelege importanta investitiilor private in sistemul de sanatate, atat dintr-o perspectiva economica, dar si sociala.", adauga Zahal Levy.

MediHelp International este unul dintre cei mai importanti furnizor de asigurari private de sanatate din Europa Centrala si de Est si este prezent pe piata din Romania incepand cu 1999. MediHelp International este manager de distributie al BUPA International in Ungaria, Romania si Bulgaria.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri