Directorul general al asiguratorului PAID Romania, Nicoleta Radu-Neacsu, a fost avizat in functie in urma cu aproape un an de zile fara sa fie indeplinita una dintre cerintele prevazute de legislatie, care prevede o experienta de cel putin 5 ani in domeniul asigurarilor pentru o pozitie de conducere.

Conform legislatiei, pentru avizarea la conducerea unei companii de asigurare, candidatul trebuie sa aiba o experienta de cel putin 5 ani in domeniul asigurarilor sau de 7 ani in domeniul financiar-bancar, din care cel putin 3 ani, respectiv 5 ani, intr-o functie de conducere in aceste domenii, potrivit Mediafax. Potrivit datelor din CV, Radu-Neacsu a ocupat functia de inginer la Combinatul Siderurgic Calarasi in perioada 25 septembrie 1989 - 22 ianuarie 1990 si a activat pe aceeasi pozitie la Intreprinderea Judeteana de Prestari Servicii si de Productie Industriala Ialomita, in perioada 22 ianuarie 1990 - 30 octombrie 1990.

Actualul director general al PAID Romania a detinut functia de director comercial al Hermes SRL Slobozia in intervalul 1 noiembrie 1990 - 30 aprilie 1993 si a condus societatea Almir SRL Slobozia in perioada 1 mai 1995 - 18 noiembrie 1996. Ambele firme desfasurau operatiuni de import-export. Din ianuarie 1998 si pana in martie 2007, Radu-Neacsu a fost administrator si asociat unic al Colosseum Imex SRL Amara, o societate care a produs confectii tip jeans, vandute pe piata externa sub marca "Colosseum". Ulterior, ea a fost numita director general al societatii.

Potrivit datelor Registrului Comertului, Colosseum Imex este in faliment, aflandu-se sub incidenta Legii 85/2006 privind procedura insolventei. Societatea ii are ca asociati pe Nicoleta Radu-Neacsu (foto) si Gabriel Radu, fiecare cu cate 50% din partile sociale. In perioada 2011-2012, Colosseum Imex a inregistrat pierderi, conform datelor disponibile pe pagina web a Ministerului Finantelor Publice.

Inainte sa fie numita la conducerea PAID Romania, functie pentru care primeste, potrivit unor surse din piata asigurarilor, un salariu net de 5.000 de euro/luna, Radu-Neacsu a fost responsabila pentru o perioada de aproximativ sase luni cu activitatile de control intern ale asiguratorului. Potrivit datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara, fosta Comisie de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a avizat numirea Nicoletei Radu-Neacsu in functia de director general al PAID Romania in data de 11 aprilie 2013.

"In unanimitate de voturi, Consiliul CSA a hotarat aprobarea Nicoletei Radu-Neacsu ca persoana semnificativa - director general, la societatea Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), avand in vedere prevederile articolului 23, aliniatul 1, litera B, punctul b din Normele privind autorizarea si functionarea asiguratorilor, puse in aplicare prin Ordinul CSA 16/2012, precum si articolului 42, aliniatul 1 din Legea 32/2000, potrivit caruia CSA este singura autoritate in masura sa se pronunte asupra considerentelor de oportunitate, evaluarilor si analizelor calitative care stau la baza emiterii actelor sale", se precizeaza in raspunsul ASF.

Potrivit autoritatii, Radu-Neacsu a fost intervievata de o comisie de evaluare intrunita in data de 3 aprilie 2013, formata din 5 persoane, printre care s-a aflat si un membru al Consiliului CSA. La acea vreme, Consiliul CSA era condus de Daniel George Tudor, alaturi de vicepresedintii Tudor Balta si Gheorghe Cornel Coca-Constantinescu, precum si membrii Dan Constantinescu, Daniela Popa Dorul Claudian Frunzulica si Albin Biro.

"In urma interviului comisia de evaluare a formulat propunerea de aprobare a Nicoletei Radu-Neacsu ca persoana semnificativa - director general al PAID. In fata comisiei de evaluare, Nicoleta Radu-Neacsu, pe langa aspectele profesionale ce vizeaza desfasurarea activitatii si cunosterea legislatiei in domeniul asigurarilor, a prezentat si un plan de management detaliat in cadrul interviului sustinut", se mai spune in raspunsul institutiei.

ASF precizeaza ca Radu-Neacsu a fost singura persoana nominalizata de PAID pentru a fi avizata in pozitia de director general, dupa vacantarea postului in urma renuntarii de catre Aurelia Cristea la aceasta pozitie. Aurelia Cristea a obtinut un mandat de deputat in urma alegerilor de la sfarsitul anului 2012.

Autoritatea mai spune ca, pentru luarea unei pozitii oficiale privind lipsa experientei la data avizarii in functie a directorului PAID Romania, ar fi necesara reanalizarea intregului dosar de avizare, intrucat procesul de avizare al Nicoletei Radu-Neacsu s-a derulat in perioada de functionare a CSA.

"In opinia noastra, ASF nu poate anula decizii ale CSA. Desigur, aceasta este o problema legata de teoria dreptului si ca atare admitem posibilitatea sa existe si opinii contrare. Daca va referiti in particular la autorizarea actualului director general al PAID Romania, aceasta autorizare poate sa fie retrasa in orice moment, in conditiile legii, ca dealtfel a oricarei alte persoane autorizate ca persoane semnificative in domeniul financiar non-bancar", se mentioneaza in raspunsul institutiei.

ASF mai spune ca nu detine informatii cu privire la modul in care Consiliul CSA a aprobat numirea Nicoletei Radu-Neacsu si cu atat mai putin cu privire la motivele pentru care votul ar fi fost in unanimitate. "Putem doar sa presupunem ca acest vot a fost acordat pe baza materialelor prezentate in dosarul de avizare", se arata in raspuns.

Citeste si:

    Biroul de presa al PAID Romania nu a dorit sa transmita un punct de vedere privind numirea Nicoletei Radu-Neacsu la conducerea PAID. CSA si-a incetat activitatea la finele lunii aprilie 2013, atributiile fostei institutii fiind preluate de Autoritatea de Supraveghere Financiara, alaturi de cele ale institutiilor care reglementau sectorul pensiilor private (CSSPP) si piata de capital (CNVM).

    Potrivit datelor din CV, Radu-Neacsu a absolvit cursurile Institutului Politehnic Bucuresti in anul 1989, profilul mecanic, specializarea mecanica fina.
    In 2007, directorul general al PAID a obtinut o diploma de master la disciplina "Spatiul public european", dupa ce a urmat cursurile Facultatii de administratie publica din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative Bucuresti.

    Doi ani mai tarziu, Radu-Neacsu a primit, in urma unui curs de sase saptamani la CECCAR Romania, un certificat de absolvire la disciplina "Evaluare economica si financiara a intreprinderii". De asemenea, reprezentantul PAID detine din anul 2012 un certificat de absolvire la disciplina "Manager de proiect", obtinut in urma unui curs de 7 zile la Eurobest Team SRL. Nicoleta Radu-Neacsu este casatorita cu Marian Neacsu, liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputatilor si prim-vicepresedinte al PSD Ialomita.

    Citeste si:

      PAID a fost infiintata in septembrie 2009 in baza prevederilor Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor si Legii 31/1990 privind societatile comerciale.

      Potrivit legislatiei, toti proprietarii de locuinte au obligatia de a incheia o polita de asigurare obligatorie emisa de PAID, denumita PAD, care acopera riscurile catastrofice (cutremur, alunecare de teren si inundatie) in limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, in functie de structura constructiva a locuintei asigurate.

      Prima de asigurare este de 20 euro, respectiv 10 euro, in functie de suma asigurata. PAID este controlata de Astra, Groupama si Gothaer Romania, fiecare cu 15%, Generali Romania - 11%, iar ABC Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, Grawe Romania si UNIQA Romania detin cate 5,5% din actiuni.

      Primele polite PAD au fost emise de PAID in iulie 2010. In 2013, portofoliul PAID a crescut cu 120%, la peste 727.000 de contracte, dupa ce societatea a incheiat, an a doua parte a anului trecut, parteneriate de distributie cu 20 de asiguratori.

      Portofoliul societatii reprezinta mai putin de 10% din fondul locativ national, care numara aproximativ 8,5 milioane de locuinte. Anul trecut, societatea a subscris prime 60,25 milioane de lei, in crestere cu 149% fata de anul precedent, potrivit datelor ASF.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


      Setari Cookie-uri