Bancile vad o imbunatatire a activitatii de vanzare a activelor aflate in lichidare si sustin restructurarea companiilor in afara insolventei, pe care o considera mai simpla si mai putin costisitoare, decat in procedura de insolventa.

"In ultima perioada vedem mai multe cereri pentru activele in lichidare, asta inseamna ca pe piata exista nu doar lichiditate, ci si cumparatori la preturi bune. Este o imbunatatire fata de anul trecut, iar diferentele intre preturile cerute de lichidatori si cele oferite de cumparatori s-au mai redus in ultima perioada", a declarat Jurgen de Ruijter, director executiv senior remediere, restructurare si recuperare din cadrul BCR, la conferinta "Restructurarea, o masura de insanatosire a companiilor" organizata de Ziarul Financiar.

El a mentionat ca multe banci prefera sa pastreze aceasta activitate intern avand in vedere ca cele mai multe platforme specializate pentru vanzarea activelor lichidate sunt orientate mai mult spre retail, decat spre sectorul corporate. Totodata, reprezentantul BCR a aratat ca in ultimii cinci ani s-a produs o schimbare pe piata, in sensul ca la nivelul tuturor industriilor a avut loc o consolidare, companiile mici fiind preluate de companiile mari, iar acestea din urma performeaza din ce in ce mai bine, scrie Mediafax.

Georgiana Popescu, director restructurare creante al BRD-SGS, a aratat ca fata de anul trecut se observa o imbunatatire a pietei insolventei, respectiv a vanzarii de active lichidate.

"Exista un dialog cu pietele externe, avem potential sa vindem. Din punct de vedere al recuperarii datoriilor, este anul in care trebuie sa vindem foarte bine, vom vinde afaceri, concepte. Trebuie sa existe asteptari rezonabile atat la nivelul creditorilor, cat si debitorilor, avem inca un gap de asteptare intre partile dintr-o insolventa. Daca nu aliniem aceste asteptari, o sa ajungem in situatia de a fi prizonieri unii altora pentru mult timp", a spus Popescu.

In ceea ce priveste activitatea de vanzare de active lichidate, reprezentantul BRD a apreciat ca viitorul este al celor care vor da utilizarea cea mai buna activelor pe care le cumpara in lichidare, mentionand insa ca pe piata lipsesc evaluatorii de companii si de credite, care sa gaseasca cea mai buna utilizare a activelor si nu "evaluatorii de ziduri".
Pe de alta, Popescu sustine restructurarea companiilor in afara insolventei, printre avantajele acestei proceduri fiind flexibilitatea mai mare, faptul ca se poate actiona in timp real, costurile mult mai reduse decat in insolventa, iar imaginea companiei nu este afectata, asa cum se intampla in insolventa.

"In insolventa, din perspectiva bancilor costurile sunt foarte ridicate, atat legate de timp, de resurse alocate atat din partea creditorilor, cat si a debitorilor. Companiile prefera insolventa deoarece oamenii viseaza prea mult, la prea multe. Spun ca in insolventa se pun la adapost, nu stiu de cine, se organizeaza si totul va merge mai bine apoi", a explicat Popescu.

Ea a aratat ca in ultimii 3-4 ani, toate companiile din portofoliul banci au trecut printr-un proces de restructurare.
"Premisele economice s-au schimbat dramatic, este imposibil ca o structura de creditare de acum 5 ani sa produca aceleasi efecte in noul context. Era o nevoie a companiilor de a se adapta la noile conditii", a mai spus Popescu. Si Marilena Ivascu, director directia arierate din cadrul CEC Bank, sustine procedura restructurarii companiilor in afara insolventei.

"Ne dorim sa punem pe picioare cat mai multe firme, dar fara procedurile stufoase din mecanismul insolventei, care are costuri, timp, hatisuri. Insolventa nu-mi place, dar fara ea nu putem, avem indeplinite toate conditiile sa acceleram partea de restructurare. In ultima perioada se observa o imbunatatire a pietei de vanzare a activelor in lichidare, dar ar fi si mai bine daca ar exista o piata reglementata, de fonduri de investitii, care sa vina sa preia afaceri, active", a spus Ivascu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri