Rata de credite neperformante din Romania se va reduce sub 17% dupa implementarea noului sistem de raportare la nivel european, care prevede includerea titlurilor de stat in portofoliul bancilor, a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Anul trecut rata creditelor neperformante s-a situat la 21,87% la nivelul sistemul bancar romanesc. "Pana acum la nivel european se utilizau instrumente diferite de masurare. Aceste instrumente nu vor mai fi diferite pentru ca Autoritatea Bancara Europeana a stabilit ghidurile de calcul pentru indicatori, astfel ca la final de an vom folosi aceeasi unitate de masura pentru toate tarile. Din simularile pe care le-am facut la Banca Nationala, exista elemente care vor duce la o scadere a ratei creditelor neperformante, undeva pe la 17% din total sistem", a spus Olteanu la conferinta "Restructurarea, o masura de insanatosire a companiilor", organizata de Ziarul Financiar.

Noul instrument are in vedere includerea in portofoliul bancilor si a titlurilor de stat. "Am fost prudenti pana acum in a include titlurile de stat in calcul, ci doar titlurile private. Va fi o reducere din punct de vedere contabil, dar acest indicator va face mai atractiva Romania in ochii investitorilor care vor sa vina pe piata de distressed", a aratat Olteanu, potrivit Mediafax.

In opinia sa, este de asteptat ca pe termen mediu nivelul creditelor neperformante sa se plafoneze. "In momentul in care vom marca o crestere a creditarii, ne-am putea astepta la o scadere a creditelor neperformante. In mod evident criza s-a simtit si in Romania si in Uniunea Europeana. Cea mai mare parte a portofoliului de credite a devenit neperformanta, odata cu efectele crizei", a adaugat Olteanu.

In opinia sa, bancile continua "curatenia din portofoliu", mentionand insa ca doar 5% din creditele neperformante au fost acordate dupa declansarea crizei. Oficialul BNR a apreciat, de asemenea, ca vor mai aparea credite neperformante, insa nivelul acestora va fi foarte mic.

"Curatenia intr-o banca nu se termina niciodata, apar tot timpul credite neperformante. Vor mai aparea credite neperformante, dar creditele neperformante date dupa criza reprezinta sub 5% din total. Bancile au devenit mai atente, dar si companiile atunci cand s-au angajat in noi credite. Vom urmari ca in continuare provizionarea sa se mentina, pentru ca aceasta da siguranta deponentului", a mai spus Olteanu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri