Reprezentantii bancii ungare MKB si actionarii bancii romanesti Romexterra Bank au semnat primele acte care permit inceperea preluarii pachetul majoritar de actiuni ale bancii romanesti, a confirmat Liviu Luca, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere Petrom, citat de agentia de stiri NewsIn.
Potrivit Budapest Business Journal, banca MKB a confirmat cumpararea unui pachet de 51% din actiunile Romexterra, urmand ca pachetul sa fie majorat cu 49%, dar au declarat ca detaliile financiare vor fi relevate mai tarziu.

"S-a semnat o intelegere pentru inceperea preluarii, dar am convenit sa nu dam publicitatii nici un detaliu financiar pana in momentul cand oferta va deveni publica. Noi nu ne vom mai pastra participatia la Romexterra", a declarat Luca.

El a mai spus ca banca a avut in primul trimestru din acest an un profit de cinci milioane euro, iar decizia de a vinde pachetul majoritar al bancii nu semnaleaza dificultati legate de adaptarea la ultimele restrictii impuse recent de banca centrala.

Luca a mai spus ca cifrele avansate in presa, privind evaluarea bancii, sunt pure speculatii. Micii investitori detin 77,13% din actiunile Romexterra, alaturi de Petrom (2%), alte unitati din industria gazului metan (3,23%), precum si alte companii cu capital privat.

Grupul german Bayerische Landesbank detine subsidiara din Ungaria, MKB Bank - banca ungara de comert exterior, in proportie de 89,61% si a spus ca doreste sa se extinda in regiune prin intermediul bancii maghiare, conform NewsIn. Oficialii Bayerische Landesbank au confirmat recent apetitul pentru achizitii pe piata bancara, fara sa dezvaluie insa numele tintelor vizate. MKB a mai depus anul trecut o oferta pentru achizitia Bancii Tiriac, insa cursa a fost atunci castigata de catre grupul german HVB.

MKB a mai cumparat in mai o banca din Bulgaria, Unionbank, care detine o cota de piata de 1,5%, fara sa mentioneze pretul. Actionarii MKB au majorat capitalul bancii de trei ori in cursul acestui an pana la 177 milioane euro, cu scopul declarat de a-si executa strategia de achizitii.

Romexterra este una dintre bancile mici, care detinea la finele anului trecut o cota de piata de 0,8%. Profitul bancii s-a majorat cu 120% in 2005 pana la 22,6 milioane lei (6,2 milioane de euro). La trei luni, Romexterra a raportat un profit net de 2,45 milioane de euro. Romexterra Bank a fost infiintata in 1993 ca o banca a sectorului energetic din Romania.

Romexterra Bank, banca mica dar tentanta


De la inceputul anului, Romexterra Bank a inregistrat un trend ascendent in privinta creditelor acordate, in special pe segmentul retail, declara pentru Wall-Street oficialii bancii.

Totodata, rezultatele inregistrate la finele primului trimestru au indicat o crestere de neta de 85,14% a volumului total de credite acordate, fata de aceeasi perioada de referinta a anului 2005. La 31 martie 2006, volumul creditelor acordate persoanelor fizice reprezenta 236,85% din volumul inregistrat la 31 martie 2005, iar volumul creditelor acordate segmentului persoane juridice reprezenta 175,21% din volumul inregistrat la aceeasi perioada de referinta a anului trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri