BNR a publicat joi un curs de referinta de 4,4591 lei/euro, in scadere cu 0,44 bani fata de nivelul anuntat miercuri. In sesiunea precedenta, cursul de schimb oficial fusese 4,4635 lei/euro.

In acelasi timp, rata de referinta leu/dolar american a scazut mai accentuat, cu 1,95%, de la 3,2356 lei/dolar la 3,2161 lei/dolar.
Paritatea leu/franc elvetian a urcat insa usor, de la 3,6601 lei/franc la 3,6639 lei/franc. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

La deschiderea sedintei, euro a fost tranzactionat la 4,4580 lei, foarte usor sub nivelurile de la inchiderea de miercuri, de 4,4590 - 4,4610 lei/euro. Ulterior, rata de schimb a fluctuat nesemnificativ, aproape de 4,46 lei/euro, intr-o piata fara reactie la datele privind stagnarea inflatiei in luna martie si unde au fost realizate tranzactii reduse, potrivit dealerilor, citati de Mediafax.

Preturile de consum ale populatiei au stagnat in luna martie, cu un plus de numai 0,03%, pe fondul unor ieftiniri ale preturilor alimentare, in principal la cartofi, oua, lapte, zahar, iar inflatia anualizata s-a mentinut usor peste 1%, in timp ce inflatia medie IPC (indicele preturilor de consum) a scazut de la 3,2% la 2,8%. Ratele medii ale dobanzilor afisate joi de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au crescut la 1,74 - 2,24% pe an, de la 1,69% - 2,18% miercuri. Dobanzile sunt cu mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an, si vizibil peste rata dobanzii la facilitatea de depozit practicata de banca centrala, de 0,5% pe an.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana sunt de 1,79 - 2,29% pe an, peste nivelurile de miercuri, de 1,74% - 2,24% pe an. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a crescut foarte usor, la 2,96% pe an, de la 2,94% pe an in ziua anterioara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri